23948sdkhjf

Molnen hopar sig

I januari andades många inom svensk plastindustri viss optimism. Flera ansåg att vi fortfarande befann oss i en högkonjunktur och trodde att den skulle hålla i, i vart fall till årets slut.

Pandemin var ju till stora delar äntligen över och problem som råvarukris och kaos i försörjningskedjan såg ut att vara på väg att lösas. Men icke! Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina och krig utbröt.

Kriget har bidragit till att konjunkturläget dramatiskt förändrats till det sämre, sett så väl till ökade energi- och materialpriser som fortsatt dålig tillgång på transportkapacitet, höga fraktpriser och osäkra försäljningsvolymer.

Hösten stundar och vintern kommer allt närmare. Bristen på gas i Europa gör att energipriserna i nuläget ser ut att bli rekordhöga under vintern. Låt oss hoppas på en mild vinter och att Ryssland inte får för sig att skruva åt gaskranen mot Europa.

Höst betyder även valår i Sverige. När du läser detta är valet redan avgjort. Kanske har vi fått ett regeringsskifte, kanske inte. Kanske har EU beslutat om en ny prismodell på el, kanske inte. Inför valet stod många viktiga frågor på agendan. Frågan om energipolitiken var en av dessa.

Låt oss hoppas att den regering som nu leda Sverige framåt under de fyra år som följer, tar sitt ansvar, gör om, gör rätt och avskaffar elprisområdena. Ser över vårt elhandelsavtal med EU och möjliggör för svenska företag att åter igen få en rättvis konkurrens på hemmaplan.

Malin Folkesson, chefredaktör Plastforum.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078