23948sdkhjf

Plastforum

FAQ inom området plast, polymerer, kompositer och gummi.

 

Varför ska jag använda plast? 

Familjen Plaster används bland annat för att det är lätt och hållfast under lång tid. Det kan även användas såväl inom sjukvården som i fordon och byggindustrin samt i hemmet. 

 

Vilken plast hamnar i haven?

Plast som hamnar i haven är ofta engångsförpackningar och plastpåsar. Plast som inte är förpackningar återvinns (tvättas och mals ner) nästan alltid och blir till ny plast igen.

 

Vad är mikroplast?

Mikroplast är plast som sönderdelats och brutits ner till mindre bitar i naturen. Mikroplast börjar plasten kallas när den är 5 millimeter eller mindre.

 

Var används plast inom sjukvården?

Plast är ett viktigt och nödvändigt material inom sjukvården då det är rent, kan tillverkas transparent, går att sterilisera, är lätt och tåligt. Bland annat används det till urinpåsar, katetrar, blodpåsar och kanyler.

 

Vad är plast gjort av?

Plastmaterial är vanligen tillverkade av råolja som behandlats på olika sätt i en kracker där den delas upp i mindre delar (monomerer). Av dessa monomerer tillverkar sedan polymerer som tillsammans med olika tillsatser blir olika plastsorter. Plast kan idag även tillverkas av råvaror från naturen i stället för av råoljan som grund.

 

Hur sorterar jag min plast?

Om det är en plastförpackning ska du lägga den i den fraktion i ditt kärl/soptunna som heter ”Plastförpackningar”. Sorteringen av dessa tar experter och maskiner hand om på återvinningscentralen. Andra plastprodukter, som inte är en förpackning, lämnar på återvinningscentralen så att den kan tvättas, malas och bli ny plast igen. 

 

Hur processar jag plast?

Plast är en materialgrupp som kan formas och framställa detaljer med olika tekniker som formsprutning, extrudering (även kallad strängsprutning), form- och filmblåsning samt vakuumformning. Det kan även 3D-printas (additiv tillverkning). 

 

Vilka är för- och nackdelarna med plast?

Plast är lätt, hållfast och tåligt och relativt billigt. En annan fördel är att det kan tillverkas av olja eller naturgas, men även av sockerrörsblast eller annan förnybar råvara. Nackdelen är när det hamnar i naturen då det tar väldigt lång tid för det att brytas ner. 

 

Vad kan man göra av plast?

Plast är ett material med vilket det går att tillverka både konsumentprodukter, elektronikkomponenter, fordonsdetaljer, förpackningar och sjukvårdsdetaljer. I princip kan allt tillverkas av plast, men rätt sort måste väljas för rätt detalj.

 

Hur stor är plastindustrin i Sverige?

Det är en miljardindustri, men svår att svara på exakt då det finns riktigt stora internationella aktörer som Trelleborg AB, Hexpol AB och Nolato AB med tusentals anställda, mellanstora aktörer med 30 till 100 anställda samt ett stort antal fåmansföretag med en till 30 anställda. 

Sänd till en kollega

0.031