23948sdkhjf

Skandinaviska marknaden tuffar på bra

Plastforum på tu man hand med Hansen och Herlihy.

I samband med Nordic Future Days vid Engels teknikcenter i Solrød Strand, Danmark, fick Plastforum möjlighet att samtala lite extra med Jens Thor Hansen (vd för Engel Sverige AB och Engel Danmark A/S samt Graeme Herlihy (vd för Engel Western Europé) om order- och konjunkturläget.

-Den europeiska marknaden kämpar faktiskt lite i motvind just nu och Engel Austria GmbH har definitivt märkt av en nedgång i efterfrågan på formsprutningsmaskiner de sex senaste månaderna, sa Graeme Herlihy.

Men detta till trots så tror inte Herlihy att någon kraftfullare lågkonjunktur står för dörren.

-Vi kommer inte att uppleva en motsvarande svacka som den vi hade 2009. Möjligen att marknaden kommer att uppleva en konjunkturdämpning ner till de nivåer vi hade för tre år sedan, men jag är inte nervös eller oroad, säger han.

Vi ställer frågan om hur situationen ser ut i Storbritannien just nu och Herlihy svarar att de stora koncernerna fortfarande handlar en del maskiner, men visst märker man av Brexit.

-Brexit är en katastrof på kort sikt, men på lång sikt så spelar det mindre roll vad som än händer, säger han.

-Rent generellt så investerar företag i Storbritannien inte lika mycket som tidigare. Många väljer att invänta tills dess att de vet hur framtiden kommer att te sig.

Den skandinaviska marknaden däremot tuffar på fortsatt bra, om man får tro både Graeme Herlihy och Jens Thor Hansen.

-Vi har inte märkt av någon tillstymmelse till motvind i Skandinavien, bortsett från en mindre nedgång mot den svenska fordonsindustrin, säger Jens Thor Hansen.

Förpackningsindustrin går däremot riktigt bra, i synnerhet den gällande tillverkning av snusdosor. Den har ökat ganska mycket. Vad som är den egentliga anledningen till detta vet han inte.

-Möjligen att det kan bero på att allt fler offentliga platser, arbetsplatser etc. inte accepterar rökning längre, vilket gjort att fler rökare gått över till snus. Jag vet inte, jag kan bara konstatera att produktionen av just snusdosor helt klart har ökat, säger han.

Jens Thor Hansen ger sin bild av hur han anser att läget på den skandinaviska marknaden ser ut just nu för Engels del.

-Den svenska marknaden visar ett acceptabelt resultat. Framförallt så har aktiviteten inom teknisk formsprutning ökat. Norge är på en klar framdrift. Danmark rullar på bra och Finland är på en jämn, bra nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095