23948sdkhjf

Sverige är efter inom framtidens produktion

Det menar i alla fall företaget EOS som påpekar att tekniken bakom industriell 3D-printing har genomgått en stor utveckling. Idag går det att producera allt från mascaraborstar till lättviktiga flygplansdelar med en precision, funktion och ledtider som traditionell tillverkning i många fall inte klarar av.

Trots det ligger Sverige fortfarande långt efter resten av världen och ledande länder som USA när det kommer till att investera i, och anamma tekniken som spås bli en viktig del av framtidens produktion.

Kapplöpningen mot att bli ledande inom den fjärde industriella revolutionen och framtidens produktion är i full gång.

Medan Sverige ligger långt fram inom flera nya teknologier är det fortfarande en majoritet av landets branscher som ännu inte har börjat utnyttja den snabbväxande tekniken industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning.

Tekniken spås få en betydande roll inom Industri 4.0. Analytiker räknar med att marknaden kommer att omsätta 20 miljarder dollar vid 2020 och växa till 250 miljarder 2025.

Här finns en möjlighet att öka sina marknadsandelar.

– I och med att vi konkurrerar på en global marknad innebär det att man som svenskt företag både kan förlora marknadsandelar och arbetstillfällen om vi fortsätter att ligga efter. På samma vis kan man vinna marknadsandelar om man ligger i framkant, säger Christer Bengtsson, Regional Manager Nordic & Balticum på EOS, enligt ett pressmeddelande.

EOS är ett stort globalt företag inom industriell 3D-printing.

– Sverige ligger i absolut framkant när det kommer till tekniska innovationer och digitala lösningar men man har ännu inte helt insett värdet av industriell 3D-printing som ett konkurrensmedel och en möjliggörare för innovation. Stora ekonomier som Tyskland, USA, Storbritannien, Japan och Kina kapprustar och ligger redan flera steg före vilket gör att man som svenskt företag måste börja agera nu om man inte vill förlora racet inom framtidens tillverkning, säger Christer Bengtsson.

”Racet börjar nu”

Skälen till att många andra länder ligger längre fram inom området är flera. Förutom stora satsningar på startups och leverantörer inom industriell 3D-printing har länder som USA och Tyskland bättre förutsättningar gällande akademi och forskning som berör området.

– De har också stort fokus på produktion i vissa av länderna och på industrier inom de branscher som snabbast har nytta av just industriell 3D-printing, säger Christer Bengtsson.

Även om Sverige och Norden ligger efter går det att se att insikterna kring möjligheterna och utmaningarna inom framtidens produktion ökar.

– Jag tror att Norden och Sverige börjar komma in i racet och det finns konkreta initiativ för att faktiskt komma ikapp. Det sker satsningar men vi kan bli mycket bättre på att samarbeta med akademi, institut och näringsliv. Racet börjar nu och det finns all möjlighet att till och med bli ledande inom vissa områden. Nyckeln är att fokusera på de delar av processen som är avgörande och passar de paradgrenar som redan finns i regionen, säger Christer Bengtsson.

EOS (Electro Optical Systems) har över 550 system installerade över hela världen.

Företaget är en global leverantör av teknik inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. EOS har varit verksamt inom additiv tillverkning sedan 1989.
Läs mer om: EOS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083