23948sdkhjf

Ny markör ska skydda mot förfalskade implantat

Våren 2010 kom ett besked som skakade många kvinnor runt om i världen och i Sverige.

Bröstimplantaten från en fransk tillverkare förbjöds då. Det hade uppdagats att de innehöll otillåten industrisilikon. En forskargrupp vid Fraunhofer Unstitute for Applied Polymer Research IAP har nu kommit fram till en metod som förhindrar denna typ av bedrägeri. Metoden gör det möjligt för tillverkaren att skydda sitt material mot förfalskad råvara genom att märka implantatens silikonmaterial med DNA från tomater.   

Varumärkesförfalskning är ett växande problem för tillverkare. När detta sker på känsliga produkter som medicinsk utrustning och mediciner, hamnar konsumenterna i fara. Skandalen kring de franska bröstimplantaten är bara ett i mängden av bevis på detta.   

Joachim Storsberg, forskare vid Fraunhofer IAP i Potsdam och sakkunnig vittne i domstolsfall centrerade på bröstimplantat, säger att det är svårt att upptäcka den  typ av manipulation där förfalskare köper högkvalitativa individuella komponenter från välrenommerade leverantörer och sedan fyller på med billig silikon, vilket kostar en bråkdel av premiummaterialet. 

Den metod som Storsberg och hans forskarteam utvecklat och patenterat använder sig av DNA-sekvenser som permanenta markörer för att identifiera implantat positivt. Detta ger tillverkare möjlighet att märka produkter med en förfalskningssäker markör och därigenom förbättra patientsäkerheten.  

-Vi isolerade genomiskt DNA (gDNA) från tomatblad och bäddade in det i silikonmatrisen. Vi använde godkända siloxaner, som är byggstenar för silikonprodukter, för att tillverka bröstimplantat, säger Storsberg.  

Forskarna har genom pilotförsök lyckats visa att metoden med extraherad gDNA från tomatblad fungerar, är stabilt och inte bryts ner.  

-Bröstimplantat består av flera silikonpolymerer som tvärbinder för att bilda en gel. Dessa silikonkomponenter kan tillverkare nu märka med den inkapslade tomat-DNA-sekvensen under produktionsprocessen, innan produkterna säljs vidare till implantattillverkaren, säger Storsberg och tillägger att metoden även kan användas för andra polymerbaserade implantat, exempelvis linsimplantat. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094