23948sdkhjf

Företag fällt för utsläpp av ohärdad polyester

Aarsleff Rörteknik AB i Sollentuna har ålagts en företagsbot på 100.000 kronor vid Falu tingsrätt för oaktsamt utsläpp av ohärdad polyester i samband med ett renoveringsarbete.
Bolaget har bestridit åklagarens påstående att bolaget inte gjort vad som skäligen kan krävas för att förebygga brottslighet, men fått avslag i Svea Hovrätt.

Ärendet rör ett renoveringsarbete av en vägtrumma under riksväg 70 i Solvarbo i Säters kommun. I samband med renoveringsarbetet, vilket innefattade så kallad relining, använde sig företaget av ett polyesterimpregnerat foder. Efter arbetet upptäcktes det att ohärdad polyester bland annat släppts ut i vattendraget, vilket typiskt sett medförde en förorening som är skadlig för vattenlevande organismer i en omfattning som inte varit av ringa betydelse.

Tingsrätten såväl som hovrätten har båda gjort bedömningen att företaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. Därav dömdes företaget av en bot om 100.000 kronor.

Totalt rör det sig om högst två liter polyestermassa som kommit ut i vattendaregt med mindre än 10 procent styren, det vill säga högst två deciliter styren. /Falu tingsrätt, Svea hovrätt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174