Orderingången 30 procent upp
Steger sa att Engel räknar med att kunna öka sin orderingång med cirka 30 procent jämfört med föregående år i slutet av räkenskapsåret i mars nästa år.
-Om så blir fallet kommer vi att kunna avsluta räkenskapsåret 2021/22 med en försäljning nära nivån före krisen, sa han, och tillade att de inte vågar vara mer optimistiska än så.
Under föregående räkenskapsår 2020/21 omsatte Engelkoncernen 1,1 miljarder euro. Året dessförinnan var omsättningen 1,3 miljarder euro.
Att det är så svårt att säga vilken omsättning och vilket resultat koncernen kommer att kunna redovisa för räkenskapsåret beror till stor del på att vi ännu inte har lämnat corona och pandemin bakom oss. Riskfaktorer som materialflaskhalsa och massiva höjningar av råvarupriserna spelar också in sin roll.
När Christoph Steger speglade situationen för de olika segment som de levererar mot, sa han att fordonsindustrin är tillbaka med råge. -Investeringar görs igen och över hela världen. Fokus ligger nu tydligt på elektrisk mobilitet, och det ställer krav på innovativa formsprutningslösningar, sa Steger.
Det faktum att produktionslinjerna i vissa anläggningar har stannat av på grund av bristen på halvledare har redan idag påverkat nya investeringar i formsprutningsteknik, sa han.
-De närmaste veckorna och månaderna kommer att visa om och i vilken utsträckning detta kommer att ha på tillväxten.
Andra segment som nämndes var Tekniskt formgods där den högkonjunkturutveckling som utlöses av pandemin fortfarande märks av. En marknadsmättnad förväntas dock snart inom detta område. Segmentet Medicinsk teknik har haft en kontinuerlig tillväxt i många år. Segmentet fick ytterligare en ordentlig skjuts av Covid-19.
Förpackningssegmentet är och har så även under pandemin varit på en stabil nivå. Innovativa lösningar med fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi öppnar här för en framtida potential. Fokus ligger här på eldrivna formsprutningsmaskiner.
Sett till olika geografier var det framförallt Nordamerika och Kina som först vaknade till liv efter flera tuffa månader mellan april och september 2020.
-Europa följde efter med en liten fördröjning, men är nu tillbaka och i full gång. I synnerhet i Västeuropa. Där ligger efterfrågan på rekordnivå under första halvåret 2021, sa Christoph Steger.
Det största utmaningen för tillfället anser Christoph Steger vara flaskhalsar gällande leverans av råvaror och komponenter.
-På grund av förändringen i konsumtionstrenderna till följd av pandemin har särskilt halvledare blivit knappa på marknaden. Stål och stålprodukter följer en liknande trend, men tack vare vårt goda samarbete med våra leverantörer och vårt globala nätverk av anläggningar tror vi oss i stor utsträckning kunna undvika förseningar av leveranser, underströk Christoph Steger.
Artikeln är en del av vårt tema om Fakuma.