23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Plug and play dräneringslösningar

En universalkoppling är en anordning som du placerar i din rörledning, och som ger dig friheten att enkelt och snabbt renovera och byta ut ångfällor. Detta minskar kostnaderna för både underhåll och tiden som går åt till ett driftsstopp av anläggningen.

Varför använda universalkoppling?
En av de många fördelarna med just detta sätt att installera kopplingar och ångfällor är den enkla installationen. Faktum är att när man installerar en universalkoppling är det enbart 2 svetsar/gänganslutningar kontra en "normal" installation, där man både måste installera avstängningsventiler och ångfälla. Ofta blir det upp till 6-8 svetsar/gänganslutningar med en traditionell installation. Vid varje ny anslutning kommer det att finnas möjlighet till läckage, vilket är lika med energislöseri, och det gör att montering av en universalkoppling hjälper dig att ha kontroll på din energiförbrukning. Dessutom tar själva installationen mycket mindre plats jämfört med normal installation med stoppventiler på vardera sidan av ångfällan.

Kopplingen kan placeras både horisontellt och vertikalt utan att detta påverkar installationen av ångfällan. Där  ångfällan ansluts finns en vridskiva som kan rotera 360°. Det betyder att ångfällan blir korrekt installerad oavsett om kopplingen är placerad i horisontellt eller vertikalt läge.

När kopplingen väl är installerad i rörledningen är du redo att montera din ångfälla. Du kan montera alla typer av ångfällor på universalkopplingen och eftersom de olika typerna av ångfällor är monterade med endast 2 bultar för anslutningen är det enkelt att byta typ av ångfälla om så skulle behövas.

Underhållsmässigt är ångfällor placerade på universalkopplingar enkla att renovera, speciellt om du har universalkopplingen med inbyggda avstängningsventiler.

Sist men inte minst kan du få rörledningsanslutningar med den välkända Spiratec-funktionen som gör att du kontinuerligt kan kontrollera dina ångfällors funktion och som ger dig en trygghet att du alltid är har kontroll på din energiförbrukningen och att det inte uppstår läckage.

Vilka universalkopplingar finns?
Grundmodellen inom universalkopplingar är enkla kopplingar som finns med svetsändar och rörgänganslutningar, både NPT- och BSP-rörgängor. När du väljer denna typ av kopplingar ska du bara komma ihåg att avstängningsventiler måste installeras så att den kan stängas av när ångfällan byts ut.

Om du vill slippa kostnaden för separata avstängningsventiler, eller om det saknas utrymme för att installera dessa, kan du välja en universalkoppling med 2 inbyggda avstängningsventiler. Dessa finns i många varianter, bland annat med en eller 2 avstängningsventiler. Dessa modeller kan även utökas med extra ventiler som skyddar mot skållning och gör det möjligt att renovera medan anläggningen fortfarande är i drift.

Alla kopplingar/ångfällor är gjorda av rostfritt stål och finns i ½" - ¾" och 1" anslutningar.

Vilka typer av ångfällor finns?
Som tidigare nämnts kan montera alla typer av ångfällor på en universalkoppling, detta gäller flottörfällor, klockvattenautomater, termodynamiska ångfällor och bimetallfällor. För alla typer av ångfällor gäller att de är gjorda av rostfritt stål och att endast 2 bultar behövs för att byta ut eller renovera dem.

Livstidskostnader
Prisskillnaden på en installation med en universalkoppling mot en traditionell ångfälleinstallation är en engångsinvestering för själva kopplingen och då återstår bara kostnaden för ångfällan. Kopplingen behöver inte bytas ut. Prisförhållandet mellan ett vanligt ångfälla kontra ett ångfälla för montering på en universalkoppling är typiskt 2:1.

Det bör noteras att ångfällor för montering på en universalkoppling bara finns i rostfritt stål. Detta för att säkra installationen och investeringen mot oförutsedda händelser som korrosion.

Mätningar har visat att vid byte av en standardinstallation med separata avstängningsventiler tar det ca 2h att renovera. För en installation med universalkoppling tar det ca 4 min! Det innebär att du kan renovera/byta ut 30 ångfällor på samma tid som du byter ut 1 traditionell ångfälla.

På sikt kommer det att innebära en stor besparing. För att korta ned tidsåtgången ytterligare och kunna göra underhåll och förebyggande underhåll mer kontinuerligt utan driftstopp rekommenderar vi en installation med dubbla avstängningsventiler medbleedfunktion. Detta  innebär att du kan byta ångfällor under drift, vilket gör att du slipper stillestånd vid renovering och planerat underhåll.

Du kan som spara både pengar och energi  genom att  testa dina ångfällor regelbundet och du har även möjlighet till automatisk övervakning av ångfällor. Vi utför tester av dina ångfällor och undersökningar av ditt ångsystem. Kontakta våra ångexperter och ta reda på mer.

Läs mer och se vårt produktsortiment till ångsystem.

Spirax Sarco AB
Evenemangsgatan 40, plan 2
169 56 Solna
Solna stad
Sverige
VAT nummer: SE556194878601

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.141