23948sdkhjf

Totalförbud av plastförpackningar diskuteras inom EU

EU:s nya kommisionär för miljö- och havsfrågor Virginijus Sinkevičius berättar i en intervju med den tyska tidningen Die Welt att man inom EU diskuterar att helt förbjuda plastförpackningar som ett led i att undvika miljöförstöringar i havet.

- Vi vill definitivt utöka reglerna för engångsplast och undersöker för närvarande i vilken riktning det skulle vara möjligt, säger han i intervjun.

- Ett viktigt steg skulle till exempel vara att förbjuda plastförpackningar eller att föreskriva användning av återvunnen plast.

Virginijus Sinkevicius säger att kommissionen också vill tvinga däckproducenter och tillverkare av kosmetikaprodukter att minska mängden mikroplast i sina produkter.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Den tyska branschorganisationen för plastförpackningar, IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen, kallar kommissionärens idéer för kontraproduktiva och rent av farliga för nödvändiga investeringar som just nu planeras för att återvinna plast i förpackningar.

- Kommissionären bör fråga sig själv hur hans uttalande kommer att mottas av de som håller på att besluta om investeringar i återvinningsbara förpackningar eller återvinningsanläggningar. Om politiker utesluter plastförpackningar från cirkulärekonomin kommer dessa akut nödvändiga investeringar verkligen inte att göras, säger organisationens vd Martin Engelmann.

Engelmanns förhoppning är att EU kommer att basera sina beslut på fakta och inte på den rådande tidsandan och populistiska politiska utspel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109