23948sdkhjf

Prototal gör strategiskt förvärv

-Förvärvet gör oss till Nordens största leverantör av additivt tillverkade plastprodukter, säger Henrik Lundell, vd för Prototal, till Plastforum.

Prototal AB har å den 11 december förvärvat GT Prototyper AB, och växer därmed med såväl kapacitet som kompetens inom området additiv tillverkning.

I början av juni tidigare i år förvärvade det då nyetablerade investmentbolaget WilRon Holding Prototal AB med tillhörande dotterbolag. Nu har det blivit dags för nästa förvärv, vilket förtydligar Prototals verksamhetsinriktning mot att utvecklas till en digital fabrik för plastkomponenter.

-Förvärvet av GT Prototyper verkställdes den 11 december och är ett komplement som gör oss till Nordens största leverantör av 3d-printade modeller, säger Henrik Lundell, vd för Prototal, till Plastforum.

Maskinparken vid GTP har större maskiner än de som finns inom Prototal sedan tidigare. Den förvärvade verksamheten kommer att finnas kvar i Ystad, men under delvis annan företagsbeteckning.  

-GTP har sedan länge varit bäst i klassen. Vi kommer att förvalta och vidareutveckla företaget från den fantastiska nivå som det idag har och befästa denna ytterligare, säger Lundell.

Det har under året skett en renodling inom Prototal där man sålt av sin plåtverksamhet. Istället ska företaget fokusera på plastproduktion genom additiv tillverkning, verktygstillverkning med tillhörande formsprutning och gjutna produkter.

Förvärvet av GT Prototyper är ett viktigt steg i denna inriktningsförändring.

Säljare av GT Prototyper är Anders Tufvesson, Lars Gistorp och Anders Brask. I samband med försäljningen lämnar Anders Tufvesson och Lars Gistorp företaget. Henrik Lundell går in som ny vd för bolaget.

-Jag som fd delägare och vd, känner mig väldigt nöjd med att vi nu efter drygt 21 år med GT Prototyper och totalt 23 år i 3d-print branschen, lämnar över vårt företag till en mycket bra och stabil ägare, säger Anders Tufvesson.

-Att veta att de nya ägarna har kapacitet att utveckla verksamheten i Ystad vidare i den anda som vi före detta ägare byggt upp, känns tryggt för oss personligen, men framförallt i det ansvar vi känner för vår personal som nu kommer in i en organisation med muskler att utvecklas långsiktigt, och att de i detta ges förmånen av att få vara med och kliva in och utvecklas i en ny dimension inom den digitala produktionssektor, fortsätter Tufvesson.

GTP har sin bas i Ystad och sysselsätter 15 medarbetare. 2016 hade bolaget en redovisad omsättning om knappt 34,2 MSEK.

Prototal omsätter 200 MSEK och har 130 anställda på 4 orter varav huvudfabriken i Jönköping har 70 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11