23948sdkhjf

Så blir det globala företagsåret 2014

Företag i mogna ekonomier ser ut att driva tillväxt och efterfrågan under 2014, medan företagen i BRIC-länderna får ett mer utmanande år, det förutspår revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons i en färsk global undersökning.
Resultaten visar att företagens optimism och tillväxtindikatorer ökat väsentligt i G7-länderna den senaste tiden medan BRIC-ländernas optimism har fallit. Detta gör att balansen kommer att förändras i den globala ekonomin framöver, skriver konsultföretaget.

För ett år sedan hade de så kallade G7-länderna ett balansmått (ett mått som avser andelen optimistiska företag minskat med andelen pessimistiska) på -16 jämfört med 39 i BRIC-länderna. Idag ser bilden helt annorlunda ut.

G7-ländernas optimism har ökat till ett balansmått på 28 procent vilket innebär en ökning med 44 procentenheter. Det är framför allt förbättringar i Japan, Storbritannien och USA som ligger bakom ökningen. Optimismen i BRIC-länderna har samtidigt fallit med 17 procentenheter till 22 procent, där Brasilien har lett nergången och nu har rekordlåga tio procent. Även Ryssland har tappat förtroende för det egna landets ekonomiska förutsättningar och når sin lägsta notering sedan 2009 (en procent).

Peter Bodin, global styrelseordförande i Grant Thornton International Ltd och vd för Grant Thornton Sverige kommenterar:

- Vi kommer att få ett skifte 2014 i vilka som agerar lokomotiv i den globala ekonomin. BRIC-länderna har i stort sett drivit den globala tillväxten sedan den finansiella krisen, men nu gör G7-länderna comeback och till och med eurozonen verkar vara med på tåget. Skillnaden mot för ett år sedan är stor. Tillväxtmöjligheterna ser goda uti G7, medan osäkerheten växer i BRIC-länderna och i Latinamerika, säger Bodin.

Konsultföretaget Grant Thorntons International Business Report, ger insikter om åsikter och förväntningar hos fler än 12 500 företag årligen i 45 länder. För de resultat som publiceras i undersökningen har 3500 företagsledare intervjuats mellan november och december 2013, däribland 450 svenska företagsledare i företag med 50-500 anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078