23948sdkhjf

Varselkris - men inte inom industrin

När Arbetsförmedlingen visar sin statistik för antalet lagda varsel visar det sig att det betydligt färre varsel inom industrin i år i jämförelse med förra året. Ingen annan näringsgren visar så låga varselsiffror som just industrin.

Under februari och första veckan av mars var antalet personer berörda av varsel om uppsägning svagt nedåtgående. Den andra veckan i mars bröts trenden och antalet inrapporterade varsel ökade kraftigt.

Från första till och med 15 mars uppgick antalet personer som berörs av inrapporterade varsel till 4 669. Det är fler än i mars 2019 som helhet då antalet berörda personer uppgick till 3 292.

- Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det är inom hotell- och restaurangverksamhet, personliga och kulturella tjänster som det stora antalet varsel ligger. I mars i år uppgick antalet varsel där till 3026 stycken att jämföra med 92 stycken för ett år sedan.

Motsvarande siffror för industrin är 99 lagda varsel i mars i år att jämföra med 614 stycken för ett år sedan.

Under de första två veckorna i mars var 75 procent fördelade på Stockholms län följt av 12 procent i Västra Götalands län och fyra procent i Skåne län.

- Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen följer utvecklingen noga och har dialog med trygghetsorganisationerna och Arbetsmarknadsdepartementet.

- Vi är vana att hantera varsel och av erfarenhet vet vi att många som kommer till oss direkt från arbetslivet har en bra kompetens och utbildning när de ska söka nya jobb, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Uppgifterna är preliminära och inte kvalitetssäkrade skriver Arbetsförmedlingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078