23948sdkhjf

Så många varslade har blivit uppsagda

Efter snart ett år med coronapandemin har 58 procent av de som varslades i mars-juni blivit uppsagda efter ett halvår. Det visar en ny undersökning från Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har gjort en uppföljning på hur många varsel som hittills lett till uppsägningar efter att coronapandemin slog till i våras. Uppföljningen har gjorts sex månader efter varslen ägde rum.

Under mars till och med juni varslades 89 093 personer om uppsägning. Sex månader senare hade närmare 52 000 personer eller 58 procent blivit uppsagda. Under finanskrisen var motsvarande siffra 64 procent.

Alla som varslas och sägs upp har däremot inte gått ut i arbetslösheten, men 23 000 personer eller 26 procent av de varslade har varit arbetslösa någon gång under de sex månaderna från lagt varsel. Under finanskrisen var motsvarande siffra 30 procent.

Andelen som blivit uppsagda och arbetslösa varierar mellan olika branscher.

– Tudelningen är väldigt tydlig och krisen är i högre grad koncentrerad till vissa näringsgrenar. Det är främst inom privata tjänstesektorn så som hotell- och restaurang- och kulturbranschen den lett till uppsägningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Men antalet uppsagda inom industrierna kommer inte långt efter då näringsgrenen tillverkning kommer på andra plats. Näringsgrenen utvinning av material har visat sig stark genom hela pandemin, och här är antalet registrerade varsel noll.

I spåren av pandemin har arbetslösheten dessutom ökat för samtliga län. Arbetslösheten har dock ökat mest i storstadslänen, framför allt Stockholms och Västra Götalands län. Men även i län med en utbredd tjänstesektor som Uppsala och Hallands län.

Förutom uppföljningen av varselstatistiken fortsätter Arbetsförmedlingen att följa utvecklingen på arbetsmarknaden, och under vecka tre skrev 10 095 personer in sig som arbetssökande. Det är något färre än föregående vecka. Andelen arbetslösa minskade till 8,8 procent, då fler lämnar Arbetsförmedlingen för arbete och utbildning.

Hittills i år har 2 766 personer varslats och totalt har 119 753 personer varslats sedan början av mars 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203