23948sdkhjf

Bioplast – ett ord med många betydelser

Det gäller att vara noggrann med vilket begrepp en använder och veta vad man talar om för att undvika förvirring.

Ordet bioplast kan skapa förvirring. Vad är det som är bio egentligen? Vanligtvis menar man plaster som är biobaserade eller bionedbrytbara, i vissa fall både och, men det kan även syfta till ett material som är biokompatibelt. Alltså ett material som är avsett att användas tillsammans med biologisk vävnad i kroppen. För att undvika förvirring är det klokt att inte använda ordet bioplast utan istället säga biobaserad plast för plast som är producerad av biomassa och sedan använda tillägget bionedbrytbar i de fall materialet också kan brytas ner biologiskt.

Biobaserade plaster syftar till plaster som helt eller delvis är tillverkade av förnyelsebar råvara (biomassa). Biobaserade plaster kan tillverkas av en rad olika naturliga råvaror (majs, socker, cellulosa, potatis med mera) eller från restprodukter och avfall. Dagens kommersiellt tillgängliga biobaserade plaster är idag uteslutande tillverkade av någon form av odlad råvara och man ska komma ihåg att det bara är själva molekylerna i plasten som är biobaserade. Fossil energi har troligtvis använts för att framställa både bioråvaran och den färdiga plasten.

Biologiskt nedbrytbara plaster är material som mikroorganismer kan bryta ned till koldioxid, vatten och biomassa. Detta är alltså en materialegenskap som möjliggör att man kan tillverka produkter som kan klassificeras som till exempel komposterbara. De allra flesta biologiskt nedbrytbara plasterna är klassade som industriellt komposterbara vilket betyder att de inte bryts ner i en vanlig hemkompost eller de rötgasanläggningar vi har i Sverige. Det är alltså väldigt viktigt att kommunicera i vilken specifik miljö en produkt eventuellt är nedbrytbar.

Bara för att en plast är biobaserad, betyder det inte att den är bionedbrytbar. Vissa av de biobaserade plasterna är dock biologiskt nedbrytbara vilket framgår av den schematiska figuren ovan. Men det finns även fossilbaserade plaster så som till exempel polycaprolakton (PCL) som är nedbrytbara och slutligen så är en biobaserad polyeten (PE) precis lika beständig och svårnedbruten som sin fossilbaserade motsvarighet. Det gäller alltså att vara noggrann med de olika begreppen och veta vad man talar om för att undvika förvirring både för sig själv och för sina kunder och samarbetspartners.

Källa: RISE/Biolyftet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063