23948sdkhjf

Danska plastföretag fick miljöutmärkelser

Aage Vestergaard Larsen A/S och Schoeller Plast Enterprise A/S har båda tagit emot en utmärkelsen för sitt arbete med återvinning av plast.
Aage Vestergaard Larsen mottog DI Aalborgs Initiative Award 2015, ett regionalt pris som företaget bland annat får med bakgrund av sitt strategiska beslut att investera i ny utrustning som kan omvandla plastavfall till ren handelsvara, vid framställning av nya plastmaterial.

- Det är nytt och modernt med cirkulär ekonomi, precis som det här med att företag ska nyttja varandras restprodukter i produktionen till gagn för för miljön och ekonomin, säger DI Aalborgs förman Peter Rindebæk.

Under det gångna året har företaget investerat i ett stort tvätt- och sorteringssystem som kan rengöra smutsig plast för senare återanvändning. Tidigare har företaget endast arbetat med att återvinna helt ren plast.

Schoeller Plast mottog DI Vestsjællands Initiativpris 2015, som även det är ett regionalt pris. Företaget fick priset med anledning av det deltar i ett projekt som fokuserar på återvinning.

Företaget tillverkar ölbackar i plast för den danska marknaden sedan slutet av sextiotalet, som ersatte den tidens tunga lådor av trä.

Danskarna kastar varje år cirka 400.000 ton plastskräp. Nästan hälften av det får kastas kommer från hushållsavfall,avfall som tidigare gått upp i rök vid landets förbrännningsanläggningar.

Det finns således en stor potential både för en ökad återvinning, men även att skapa nya arbetstillfällen.

Företaget har engagerat sig i ett nytt projekt tillsammans med Holbaek Supply A/S om att återvinna en större andel av det plastavfall som kommer från 25.000 hushåll i Holbaek kommun. Projektet stöds av ministeriet för miljö, och plasten kommer inledningsvis att användas för avfallslösningar producerade i plast.

- Schoeller Plast är ett företag som visar på nya vägar. Framförallt när det gäller att utveckla nya produkter och lösningar tillsammans med sina kunder. De har en bra känsla för resurser i hela värdekedjan. Det är en strategi som kan inspirera andra danska företag, säger Hans Hellstrøm Henningsen vd för DI Vestsjælland. /plast.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078