23948sdkhjf

Elintensiva företag får klartecken för elstöd

EU-kommissionen har gett klartecken till regeringens planerade stöd till elintensiva företag. Regeringen kan nu gå vidare med stödet.

– Med EU-kommissionens godkännande kan vi nu skyndsamt gå vidare med att inrätta ett riktat stöd till elintensiva företag. Dessa företag är många gånger hårt drabbade av den pågående energikrisen. Därför har det varit särskilt viktigt att stötta dessa företag och skydda svenska jobb, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Målgruppen är företag som är elintensiva. Flera av dessa elintensiva företag är viktiga aktörer i värdekedjor för stora svenska basindustrier.

Stödet baseras på företagens faktiska kostnader för inköpt el med en metod som baseras på EU-kommissionens tillfälliga krisram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina.

Berörda företag får stöd för sådana kostnader för el som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021. För att alla ska vidta energieffektiviseringsåtgärder får dock högst 70 procent av 2021 års förbrukning läggas till grund för beräkningen av stödberättigande kostnader. Företagen får ersättning för hälften av de stödberättigade kostnaderna, upp till ett tak på 2 miljoner euro (ca 20 miljoner kronor, som gäller gemensamt för företag i en koncern.) En förutsättning för stöd är att stödet beräknas uppgå till minst 50 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063