23948sdkhjf

Stabila maskiner av svensk kvalitet

Norolex AB är ett av få företag i Sverige som bygger extrudrar. Den typiska kunden är rör- och profilextruderande företag, men labextrudrar har även sålts till företag som extruderar läkemedel.

Vi träffar Stephan Noresson vid hans företag i Allerum, strax utanför Helsingborg. Där har han tillverkat extruderingsmaskiner och olika typer av specialmaskiner som vattenkylutrustningar, vakuumbad etc. sedan 2004. Sitt bolag grundade han dock redan 2000, men då som enskild firma. På den tiden höll han dock till i Höganäs och bedrev parallellt samarbete med sina föräldrar som tillverkade formsprutnings- och extruderingsmaskiner via sitt bolag Svenska Norol Plastmaskiner AB.

Inledningsvis var hans tanke att enbart tillverka extruderingsmaskiner, men ganska tidigt insåg han att det var en för smal nisch. Dessutom fick han redan tidigt förfrågningar på olika typer av specialmaskiner. Idag står extruderingsmaskiner för 50 procent av omsättningen och olika typer av speciallösningar för resten. Kunderna finns framför allt i Norden, men några extrudrar har även sålts till företag i södra Europa, USA och Förenade Arabemiraten.

När han tillverkar sina stationära extrudrar utgår han från ett bassortiment som består av tre modeller i olika varianter. Maskinerna finns i storlekar från 18 till 90 millimeter i skruvdiameter. Skruvtypen kan variera precis som maskinernas output och antalet zoner. Vanligast är att skruvdiametern är från 20 till 60 mm. Han tillverkar även mobila coextrudrar, vanligen från 18 till 50 millimeter. 

Behandlade skruvar och rör samt motorer och elkomponenter köper Noresson in av legotillverkare i och utanför Sverige. Konstruktionen står han för själv.

- Jag köper in 95 procent av komponenterna och detaljerna på ritning. Den tid när det fanns ekonomi i att själv svarva och fräsa de olika komponenterna, är för länge sedan förbi.

I sin verkstad på 450 kvadratmeter, sätter han samman maskinerna och svetsar chassit. Maskinerna lackas sedan och provkörs innan de levereras.

Vi undrar vad som gör hans maskiner unika jämfört med konkurrenternas?

- Att de är svensktillverkade. Att tillverka extrudrar är ingen raketforskning, men jag säljer kvalitet och väldigt stabila maskiner. Unikt är också att det är jag som har direktkontakten med kund. Att jag ger snabba besked och att inga mellanhänder är inblandade, säger han och tillägger att även tror att hans leveranstid på 8 till 10 veckor är kortare än konkurrenternas.

För Stephan Noresson går kvalitet och hållbarhet hand i hand. Därför överdimensionerar han hellre godset än gör det för klent.

- I teorin skulle mina maskiner kunna hålla hur länge som helst. Visst har jag funderat på att tillverka en lättare maskin med tunnare gods, men det är inte det jag vill. Jag vill att de maskiner jag bygger ska leva länge.

Framtiden då, hur tänker han kring den? Idag är det han och frun Christina som driver företaget.

- Möjligen att jag har mer löpande produktion och ett par anställda om några år, men det är inte bara att trycka på en knapp. Jag är en väldigt liten spelare och vill fortsätta att växa långsamt.

Tankar har funnits på att bredda verksamheten. Börja montera enheter eller tillverka utrustning med koppling till extrudering, men han vill inte riskera att portföljen blir för spretig.

- Att sälja min firma är inget jag är intresserad av, däremot skulle jag kunna tänka mig samarbete med annat företag, det vore bra. Jag är en långsiktig spelare, avslutar Stephan Noresson.

Norolex i korthet

  • 2000 grundades bolaget som enskild firma.
  • 2004 gjordes det om till aktiebolag.
  • Ägare: Stephan och Christina Noresson.
  • Omsättning 2021: 2 miljoner kronor.
  • Vinstmarginal 2021: 6 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078