23948sdkhjf

1,7 miljarder kronor ska göra svenska industrier gröna

Tack vare programmet “Fonden för en rättvis omställning” som antagits av EU-kommissionen ska Sverige att få drygt 155 miljoner euro, motsvarande cirka 1,776 miljarder kronor, i bidrag från EU.

Stödet ska hjälpa Sverige att uppnå klimatneutralitet till 2045 och minska klimatomställningens effekter. Det framgår i ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen.

Det ekonomiska stödet ska hjälpa svenska industriföretag med omställningen till klimatneutralitet och samtidigt bevara konkurrenskraften och se till att ekonomi och sysselsättning upprätthålls i Norrbotten, Västerbotten och på Gotland.

Industriutsläppen står för cirka 32 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp, och omvandlingen av stål-, mineral- och metallindustrin, som ligger bakom en stor del av utsläppen, kommer ha en viktig socioekonomisk inverkan.

"Fonden för en rättvis omställning" bidrar till att minska denna inverkan genom att investera i forskning, innovation och i omskolning samt kompetenshöjning av arbetare inom industrin.

– Regioner med mycket industriverksamhet ligger bakom en stor del av landets växthusgaser, säger Elisa Ferreira, kommissionsledamot med ansvar för sammanhållning och reformer i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Genom antagandet av "Fonden för en rättvis omställning" hjälper vi Sverige att minska utsläppen samtidigt som lokalbefolkningen skyddas från de negativa effekterna på ekonomin och samhället.

För industrier som omfattas av utsläppshandelssystem, som stål- och cementproduktion, kommer “Fonden för en rättvis omställning” stödja riktade investeringar för att minska utsläppen. Detta är avgörande för att arbetstagarna ska behålla jobben i de branscherna och för att utsläppen ska minska drastiskt.

Fakta:

Fonden ingår i mekanismen för en rättvis omställning till klimatneutralitet. Kommissionen ger bidrag till de medlemsländer som har kartlagt de områden som väntas påverkas mest negativt av den gröna omställningen.

"Fonden för en rättvis omställning" stöder diversifieringen och omställningen av ekonomin i de berörda områdena. Det innebär:

  • investeringar i små och medelstora företag
  • etablering av nya företag
  • forskning och innovation
  • återställande av miljön
  • ren energi
  • kompetensutveckling och omskolning av arbetstagare
  • hjälp med jobbsökning
  • omställning av koldioxidintensiva anläggningar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078