23948sdkhjf

Det rör på sig

På börsen pratar vi om tidscykler som upprepar sig.

Även industrin har sina cykliska rörelser. Ofta nyanserade men ibland kraftfulla som en käftsmäll.

Pandemin, Kinas nedstängningar vilket medfört störningar i värdekedjor och logistisk. Råvarubristen som lett till stora prisökningar. Kriget i Ukraina, sanktioner mot Ryssland och accelererande energipriser etc. ger en sådan käftsmäll. Det förvånar ingen att vi närmar oss en recession eller i värsta fall en depression.

Om hur kännbar denna kommer bli och vilka som kommer drabbas hårdast tvista de lärde. Möjligen att produktion, som sägs vara på väg hem från Kina, kan milda effekten något. För vad händer om Kina tar Rysslands parti? Risken är då att läget blir än värre med sanktioner även mot Kina.

Automationstillverkare verkar hur som helst inte känna någon framtidsoro. “Det investeras i automation även i lågkonjunktur”, säger en person i branschen. Kanske även tillverkare av helelektriska formsprutningsmaskiner kan känna sig trygga och rent av få ett uppsving i och med det ökande energipriset.

Hur det plastbearbetade bolaget kommer fixa biffen återstår dock att se. För alla resonerar nog inte som den säljare vi nyligen pratade med som sa sig se fram emot en lågkonjunktur. "Vi har så galet mycket att göra. Det vore skönt att slippa släcka bränder ett tag framöver", sa han så sent som i början av juni.

Trevlig sommar!

Malin Folkesson, chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062