23948sdkhjf

Försvara demokratin: "Gå och rösta"

Under 2024 sker det flera politiska val, inte minst det i USA i november samt alla EU-länders val till Europaparlamentet i juni.

Det är svajigt och osäkert runt omkring i vår omvärld. Överraskande händelser är något vi fått känna av och upplevt de senaste åren, både i form av pandemi och krig i Ukraina och i Gaza.

Fraktkostnaderna mellan Kina och Europa som ökat till följd osäkerheten för fraktfartyg att passera Röda havet och Suezkanalen, är en annan oroväckande faktor som gjorde sig hörd i slutet av förra året.

Sammantaget har dessa spänningar skapat en oro som i sin tur påverkat vår globala ekonomi, innovationer och tekniska framsteg. Många av de händelser som skett och sker globalt påverkar även oss i Sverige, vilket gör att vi alla och inte bara landets företagsledare och industrin behöver vara lyhörda då det snabbt kan svänga mot något annat.

Gå och rösta i årets EU-parlamentsval.

Tidigt i våras lyssnade jag till ett föredrag av Nordeas chefsekonom, Annika Winsth. Hon menar att valet till EU-parlamentet är en risk, och att utgången i detta val såväl som presidentvalet i USA, kan påverka såväl hur spänningarna runt om i världen kan komma att utvecklas precis som efterfrågan på varor och tjänster. Att signalerna redan idag, ganska tydligt visar att det drar högerut kan komma att påverka både politiken och geopolitiken - alltså spänningar som kan röra såväl regering, myndigheter, politiker, företag och organisationer.

Detta, sammantaget med de ovan nämnda händelserna som skapat osäkerhet i världen, är något att ha i beakta när det är dags att gå till valurnorna i juni. Att ta höjd för dess resultat och konsekvenserna av detta redan nu kan vara svårt, men ack så viktigt att vara medveten om.

I min värld är det därför väldigt viktigt att gå och rösta till året EU-parlamentsval. Det är ett viktigt val kan innebära mycket och få stora följder för demokratins livskraft i Sveriges och EU, den gröna omställningen, utvecklingen och allas vår framtid.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109