23948sdkhjf

Varmkanalsystem för PCR-material

Tekniken påverkar inte cykeltiden och befintliga formverktyg kan användas.

Kanadensiska Mold-Masters har en rad teknologier för bearbetning av återvunnen plastråvara och andra hållbara material. 

Till exempel har företaget en flerskiktsteknologi för saminjektion där två, olika plaster kan kombineras i ett och samma 3-skiktssmältflöde. Detta gör att fraktioner med ett högt innehåll av konsumentplastavfall (PCR) kan injiceras som ett kärnlager, och motsvara upp till 50 procent av detaljens totalvikt, utan att ge avkall på kvalitet eller cykeltid. I ett nyligt genomfört försök implementerade Mould-Masters ett 2-kavitets saminjektionssystem för att producera 20 liters hinkar. Var och en av dessa 700 g hinkar innehöll 50 procent PCR som kärnskikt. 

Med den speciella styrningen kunde fördelningen och tjockleken på kärnskiktet kontrolleras exakt, varvid Mould Masters-teknologin kunde injicera en så hög andel PCR-innehåll. Genom att styra flytfronten jämnt uppnås konsekvent och full kärnfyllning. 

Enligt Mould-Masters påverkar tekniken inte cykeltiden och befintliga formverktyg kan fortsatt användas.

En mängd olika material kan kombineras med material som har liknande smälttemperaturer som främjar kompatibilitet. Att föredra är applikationer där samma material används (t.ex. 50 procent ny HDPE tillsammans med 50 procent PCR-HDPE). Med saminjektionssystemets värmeisolerade fördelar är det dock även möjligt att kombinera två termiskt olika plaster, uppger Mold-Masters. 

I Norden representeras Mold-Masters av Englmayer A/S.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062