23948sdkhjf

När pandemin ebbat ut

Google kräver det. Detsamma gör Facebook.

Nyligen läste jag att även alla offentliganställda på önationen Fiji sällat sig till den skara av arbetsplatser där företagsledningen kräver att de anställda ska vara vaccinerade mot covid-19 för att få återvända till sin arbetsplats. Den som inte vaccinerat sig före november i år kommer att få sparken.

Många med mig som arbetat hemifrån sedan våren 2020 längtar till en återgång, att kunna fika med sina kollegor, nätverka med branschen och mötas på de stora mässarenorna.

Att svenska arbetsgivare skulle kräva att dess personal måste vara vaccinerad för att få återvända till sin arbetsplats senare i höst, känns avlägset. För detta känner jag ingen oro. Desto större är min oro kring vad som kommer att hända med det offentliga rummet om pandemin håller i.

Hur kommer möten på nationella och inte minst internationella arenor, konferenser och andra större sammankomster te sig framöver? Kommer de som väljer eller faktiskt inte kan vaccinera sig att ens få besöka en konsert, biograf eller utställning i framtiden?

Vid flera av höstens mässor kommer vaccinationsintyg och id-handling, alternativt nyligen genomförd covid-19 eller PCR-test att krävas för tillträde. Att kunna garantera en i största möjliga mån, trygg och smittfri mötesplats är viktigt. Att inte kräva ett vaccinationsintyg är än viktigare och icke-diskriminerande, men vilka konsekvenser kommer det att få?

Hösten får visa hur väl det fungerar, för nu är det dags att komma ut ur garderoben. Webkonferenser, hydridmässor, Netflix och digitala utställningar i all ära, men inget slår det personliga mötet. Så sprita händerna, på med munskyddet och packa ner intyget alternativt boka in dig för coronatest. Vi ses i mässvimlet!

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078