23948sdkhjf

Fler förvärv att vänta

-Vi och vår ägare, Nalka Invest, har en stark tillväxtambition. Målsättningen är att vi fram tills 2024 ska dubbla dagens omsättning där hälften ska komma från förvärv och hälften från organisk tillväxt, säger Jan Löfving, koncernchef för Prototal Industries AB, till Plastforum.

Vid koncernens enhet i Ystad, Prototal GTP AB, installerades strax före sommaren SLS-maskinen P500 från EOS. Denna investering ska i kombination med en rad andra åtgärder bidra till koncernens organiska tillväxt vid sidan av de nya förvärv som är på gång.

Vi träffar Jan Löfving, koncernchef för Prototal Industries AB och Niclas Nilsson, platschef för Ystadsenheten, som berättar om planerade företagsförvärv, en nyligen genomförd organisationsförändring samt koncernens senaste maskininvestering.

Film: M Folkesson, Plastforum.

Jan Löfving säger att Prototal innan årets slut med stor sannolikhet förvärvat ett par bolag i Europa. Vilka kan han dock inte delge då inga avtal ännu undertecknats. De bolag han syftar på arbetar i huvudsak med additiv tillverkning. Teknikerna är ungefär de samma som Prototal Industrier har redan idag.     

-Målet med dessa förvärv är att bredda vår geografiska täckning, säger Löfving.

Vid sidan av koncernens målsättning att växa genom förvärv är mål även satta för den organiska tillväxten.

-För att klara detta har vi stärkt vår kommersiella organisation, säger Löfving och tillägger att Prototal anställt nya säljare samt en ny marknadschef, Ronnie Petersson, från den 1 september.

Petersson tog då över den tjänst som Henrik Lundell haft det senaste året. Lundells nya och viktiga uppdrag inom koncernen blir att arbeta med koncernens maskin- och materialleverantörers kommersiella organisationer. Under september har nämligen Prototals enhet i Ystad samt den i Danmark, Prototal Damvig A/S, utsetts till de första certifierade serieproducenterna i världen, av maskintillverkaren EOS. I tillägg är Prototal certifierat av HP sedan tidigare, där bolaget ingår i HP:s nätverk Digital Manufacturing Network.  

-Att arbeta med våra leverantörer på detta sätt blir ett helt nytt affärsområde för Prototal, vilket Henrik Lundell kommer att vara ansvarig för, säger Jan Löfving.

Den maskin som bland annat kommer att användas för, och komplettera tidigare installerad kapacitet för additiv serieproduktion är nya P500 från EOS. Maskinen, en investering på drygt 9 MSEK, togs i bruk strax innan semestern. Under hösten kommer troligtvis en motsvarande maskin att köpas till Damvig A/S i Taastrup, Danmark.

-Ska vi klara vårt organiska tillväxtmål måste vi utveckla vår additiva tillverkning. Vi kommer inte att klara detta om vi enbart supportar våra kunden med prototyper, säger Löfving och tillägger att koncernen med hjälp av den senaste teknikens AM-produktion ska öka andelen serietillverkade detaljer.

Niclas Nilsson, platschef för Prototal GTP i Ystad säger att den nya maskinen är framtagen för att kunna printa detaljer med bättre ytor och högre noggrannhet samt att processen är stabilare.

-Vår ambition är att framför allt printa detaljer i denna av växtbaserad PA11, säger han.

Ystadenheten har både större och mindre maskiner från EOS, men dessa är inte byggda för serieproduktion på samma sätt som P500-maskinen.

-Den nya maskinen är framtagen för utskrift av lite mindre detaljer, men ett större antal. Byggytan är på 500x330x400 millimeter och maskinen är förberedd för att automatiskt växla byggkassett från en till en annan, när den är fylld, avslutar Niclas Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079