23948sdkhjf

Svenska Norbite tar plats i nationell rymdinkubator

I rymden är cirkularitet en absolut nödvändighet, särskilt vid långa rymdresor. Hantering av fast avfall och återanvändning är obligatoriskt.

Ändå är plastavfall extra svårt att hantera i rymden på grund av dess kemiska mångfald och fysiska egenskaper. Samtidigt är det av hög vikt att göra det möjligt för besättningen att bli självförsörjande med mat.

Startupföretaget Norbites teknik bygger på att vaxmalens larver kan bryta ner plast, samtidigt som larverna själva utgör högkvalitativt protein, fett och fibrer. Runt hundra larver kan konsumera en plastpåse på omkring ett dygn. Nu antas Norbite till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden, vilket bland annat innebär att de får 500 000 kronor i produktutvecklingsbidrag, samt tillgång till experthjälp och affärsutvecklingsstöd via inkubatorn på Innovatum Science Park i Trollhättan.

- Det känns väldigt, väldigt bra! Antagningen innebär ett viktigt erkännande från en av de mest tekniskt avancerade organisationerna i världen. Vi är inte längre ensamma på resan utan ser fram emot att få stor hjälp och stöd från ett team erfarna proffs inom en rad viktiga områden, säger Nathalie Berezina, grundare av Norbite.

- Med hjälp av dessa larver och vår teknik löser vi två problem på en gång, hanteringen av plastavfall i rymdskeppet och att under flera månader kunna förse besättningen med näringsrik mat, säger Berezina också.

Om ESA BIC Sweden:

Den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden startades 2016 på initiativ av Rymdstyrelsen och ESA (European Space Agency). Sedan starten har nära 40 startups fått stöd. Inkubatorn drivs av Innovatum Science Park i Trollhättan, Arctic Business Incubator i Luleå, Uppsala Innovation Centre och nu även Ideon Innovation i Lund. 

Källa: pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203