23948sdkhjf

Ny plaståtervinnare tar form

Polynate är ett nystartat bolag, ägt av Quantafuel och Geminor.

Företaget ska arbeta med cirkulära plastlösningar och har som mål att ta ledartröjan i värdekedjan för plastavfallsåtervinning i Norden och Storbritannien. Företaget kommer att ledas av Ralf Schöpwinkel från Geminor, som samtidigt lämnar sin tjänst som chefsstrateg på Geminor.

Polynate kommer att fokusera på plastavfall. Dess huvudsakliga verksamhet kommer att vara att förse Quantafuels anläggningar i norska Kristiansund, med plastavfall för mekanisk plaståtervinning samt anläggningen i danska Skive med plastavfall för kemisk plaståtervinning. Quantafuels planerade anläggningar i Danmark och Storbritannien kommer också vara mottagare av plastavfall från Polynate, när dessa väl står klara.

ReSource, Danmarks största plastsorteringsanläggning i Esbjerg, som ska stå färdig årsskiftet 2023/2024, kommer ta emot avfall från början av 2024. På den brittiska marknaden, där Quantafuel har en plan att etablera flera Plastic-to-Liquid-anläggningar de kommande åren, kommer plastavfall också att levereras.

- Att etablera Polynate tillsammans med Quantafuel är strategiskt viktigt för Geminor. Vår ambition är att öka vår marknadsandel och säkra nya nedströmslösningar för plast. Det blir allt viktigare att sortera plast från restavfall, både för att säkra mer råvara till nya plastprodukter, men också för att minska fossilhalten i det avfall som skickas till energiåtervinning, säger Kjetil Vikingstad, vd för Geminor, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14