23948sdkhjf

En lätt smak av oro

Stora skiften i vår omvärld gör 2021 till ett intressant men även oroligt år.

I januari klev Joe Biden in som ny herre på täppan i USA, och till hösten kliver Angela Merkel av toppolitiken i Tyskland.

Tyskland är Sveriges absolut viktigaste handelspartner, så skiftet kommer sannolikt att ha stor betydelse för såväl Sveriges som Europas framtid. Skiftet på presidentposten i USA kommer troligtvis också att ge avtryck i världspolitiken. Under kommande fyra år kommer Joe Biden förhoppningsvis leda ett splittrat USA mot en öppnare och mer handelsvänlig politik, vilket kommer att gynna både Sverige och Europa.

Men dessa skiften av makthavare känns ändå trygga. Min oro är större för vad som händer i Kina sett till dess dominans om teknisk- och digital utveckling.

Kina har som mål att bli en supermakt när det gäller utvecklingen av artificiell intelligens, robotteknik och IoT “sakernas internet”. Sedan lanseringen av initiativet Made in China 2025, som syftar till att ställa om landets tillverkningsindustri till en mer avancerad, högteknologisk produktion, har enpartistaten investerat enormt stora summor i digital infrastruktur i länder utanför Kina. Förvärven har dessutom duggat tätt utanför det egna landet. Jag känner en oro kring detta.

Konkurrens är viktig. Skulle denna enpartistat ta ledartröjan skulle det innebära ökad ekonomisk och politisk makt. Det känns farligt och något som på lång sikt skulle kunna bidra till en urholkning av våra demokratiska värden på global nivå. Där vill vi inte hamna vare sig under 2021 om ens någonsin.

Malin Folkesson, chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079