23948sdkhjf

Den digitala eran inleddes

Vad kommer man egentligen ihåg av ett chefredaktörskap som varade i drygt tre år?

När jag fick frågan på förlaget att under en kortare period se till att Plastforums kunde komma ut, så tackade jag ja, med vetskapen om att det bara skulle vara någon eller några utgåvor. Jag hade ju redan en tidning inom förlaget att ge ut (Recycling), och att sköta två tidningar parallellt kändes till en början svårt.

Men det blev tre år. Tre år i en bransch som var, och som jag tror även idag är, framåtriktad, innovationsrik och spännande. När jag tänker tillbaka på min tid i chefredaktörstolen på Plastforum, minns jag att debatten om plast som material angreps från olika håll. Det var skadligt att använda plast, och många uppmanades att plastbanta sina verksamheter.

Vi på tidningen tog aktivt tag i frågan och belyste med initierade artiklar och reportage vikten av att använda plast och hur plast som material kan ersätta andra mer miljöfarliga och olämpliga material, till olika applikationer. Vi gjorde också gemensam sak med branschorganisationerna och lyfte upp frågorna nationellt och gav dem utrymme i Plastforum att ha varsin medlemssida.

Ett annat minne från tiden är att vi i samma veva tog upp den för tillfället insomnade tävlingen Plastovationer; också det med syfte att lyfta fram, och belysa plastindustrin och plasten som materialgrupp för att visa vilka positiva egenskaper och möjligheter polymerer har. Det blev en stor prisutdelning på Elmia Subcontractor och responsen och intresset för tävlingen var stor.

Under mina tre år startade vi också de första digitala utgåvorna av Plastforum. Tidningsläsandet i pappersform hade gått ner och fler och fler visade intresse för att läsa vår e-tidning. Men vi ville ta det ett steg längre, att göra rörliga videos intill artiklarna, ha interaktiva annonser med mera. Det blev ganska väl mottaget, vad jag minns, och vi fortsatte med åtminstone två digitala utgåvor om året.

Utan denna erfarenhet hade jag inte lärt mig om draghållfasthet, PEEK, PLA, megapascal och extrudering - något jag haft nytta av även i mitt nuvarande jobb på ett avfallsföretag.

Dock vill jag ha sagt att inget av ovanstående hade varit möjligt utan stöd av en redaktion och säljavdelning som stöttade mig i min roll. Jag kunde ju inget om plast från början, jag var ju återvinnings- och avfallsnörd. Det hade inte heller varit möjligt att ro detta i land utan branschens förståelse och support, och framför allt helt omöjligt utan familjens peppande och förståelse.

Tack för min tid i branschen. Tack för att jag fick chansen att göra en tillfällig comeback i Plastforum, det ska bli spännande att följa Plastforums kommande femtio år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079