23948sdkhjf

Printföretag får stöd av Almi Invest

Med sitt svensktillverkade AM-system vill de ta additiv tillverkning från prototyplabbet ut på produktionsgolvet. 

Almi Invest investerar 2,8 miljoner kronor i teknologi-startup företaget Rapid Dimension. Den totala emissionen uppgår till 4,5 miljoner och ska betalas ut i två omgångar. Almi Invest tar första delen. Resterande del, där ytterligare en part deltar, kommer att betalas ut våren 2021. 

-Tack vare denna investering kommer vi att kunna vidareutveckla vår produkt och testa med vår första kund, säger Nils Åsheimmedgrundare och vd för Rapid Dimension. Vår lösning gör att additiv tillverkning kan ta steget ut från prototypavdelningen ner till fabriksgolvet och integreras som en del av den löpande produktionen. 

Det Värnamobaserade företagets affärsidé kretsar kring digitalisering, decentraliserad on-demand produktion, material och komponenters cirkularitet, hård- och mjukvarulösningar - allt förpackat i en as-a-service-affärsmodell. 

-Vi kallar det en digital lagerlösning, som är ett end-to-end-system som täcker allt från digitalisering av fysiska delar till den digitala inventeringen. Från snabb produktion till materialval och återcirkulation. Vår lösning kombinerar molnlagring, tillsatstillverkning, AR/AI, materialkunskap och materialcirkularitet. Detta innebär att kunden inte behöver ta ägandet eller vara bekymrad över den involverade hårdvaran, mjukvaran och förbrukningsvarorna, säger Åsheim. 

Nils Åsheim säger att företag generellt är väldigt intresserade av att kunna använda biobaserade och återvunna funktionsmaterial, även från sin egen produktion. Vidare säger han att underhåll har en årlig ekonomisk påverkan i svensk industri på mer än 177 miljarder kronor.  

-Det finns oerhört mycket pengar och många koldioxid-ekvivalenter att spara med vårt system, säger Åsheim. 

När systemet nu lanseras på marknaden är det i steg ett, underhållsavdelningarna inom industrin, och i första hand i Sverige, som Rapid Dimension kommer att vända sig till. 

Bakom företaget står personer med rötterna i bolagen Bondtech AB och Add North 3D AB.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095