23948sdkhjf

Ett val som påverkar världen

Om mindre än en vecka står det klart - då vet vi och resten av världen vem som kommer att leda USA och tillika blir en av världens mäktigaste män.

USA är en ekonomisk supermakt och landets effekter på världsekonomin är betydande. Inte minst för Sverige och vår öppna ekonomi. Vår förmåga att handla med andra länder är helt avgörande för landets utveckling.

Utfallet i valet den 3 november kommer att ha stor betydelse för såväl den globala ekonomin, marknaden och klimatet. Det är vi nog alla eniga om. Europa och Sverige är beroende av den amerikanska ekonomin, men frågan är vilken av presidentkandidaterna som kommer att gynna den svenska och europeiska marknadsekonomin mest. USA är fortfarande EU:s viktigaste exportmarknad och Sveriges största exportmarknad utanför Europa.

Att Trump satt ner foten mot Kina är bra, men handelskrig, strafftullar och oklara spelregler är ingen långsiktig framgångsfaktor. Fler tydliga avtal inom näringslivet är i min mening den rätta vägen framåt.

Oavsett valutgången i USA så har världen andra, minst lika viktiga problemställningar att brottas med idag. Risken för en andra våg av Corona är förestående. Förhandlingarna mellan Storbritannien och EU om dess framtida relation är fortfarande inte helt okomplicerad. Allt högre ”murar” har dessutom börjat byggas mellan länder inom EU - inte minst mellan euroländerna i söder och kollegorna i norr. Coronakrisen har tydligt blottat hur stor denna splittring mellan länderna inom EU fortfarande är.

Det enda vi med säkerhet vet är att vi och resten av världen kommer att ha fortsatt många utmaningar att bita i när 2020 övergår till 2021.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11