23948sdkhjf

19 företag anmälda för corona-fusk

Ansökan för omställningsstöd från Skatteverket stängts. Totalt har 17 700 redan beviljats stöd. Under perioden som gått sedan ansökan öppnades har det dock visat sig att flera företag ansökt om stöd trots att de saknat belägg för det.

Enligt Skatteverket har hittills totalt 19 företag brottanmälts till Ekobrottsmyndigheten, efter att drygt 1 000 efterkontroller utförts på företag som fått omställningsstöd från Skatteverket.

Omställningsstödet är tänkt att hjälpa företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år, jämfört med motsvarande period föregående år på grund av corona-pandemin.

Nu fortsätter efterkontrollerna för att säkra att stödet inte betalats ut till företag på fel grunder.

– De allra flesta företag vill göra rätt, men tyvärr finns det även lycksökare som inte har lagliga avsikter. Vårt jobb är att både göra det enkelt för dem som vill göra rätt och samtidigt förhindra att kriminella aktörer får del av stöden, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Vanliga fel som upptäckts när Skatteverket gjort sina efterkontroller är att omsättningen kan ha minskat, men inte på grund av coronapandemin. Det har också förekommit att omsättningen för 2019 angetts som högre än den egentligen var, samt att kostnader för hyra och leasing i vissa fall uppgetts större än i verkligenheten. Det finns också företag som redovisat fasta kostnader de inte haft eller som inte omfattas av stödet.

– Det här brottet går som omställningsstödsbrott, ett brott som beroende på omfattning kan ge böter eller upp till sex års fängelse, berättar en presstalesperson för Metal Supply när vi ringer upp Skatteverket.

Skatteverket har hittills betalat ut 1,3 miljarder kronor i stöd, och i förkontrollen har Skatteverket hittills avslagit cirka 1100 ansökningar om 186 miljoner kronor. Det kan dock finnas olika anledningar till avslag, och behöver inte bero på fusk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.16