23948sdkhjf

Ljusare utsikter för konjunkturen

Mot en mörk bakgrund målar det västsvenska näringslivet upp en allt ljusare bild av framtiden. Handelskammarens företagspanel förutspår en marginell nedgång av konjunkturen det närmaste kvartalet, men sedan vänder det.

Förväntningarna på konjunkturutvecklingen de kommande tolv månaderna har inte varit så höga som nu sedan augusti 2018. Men nu sker uppgången från en lägre nivå.

– Den tilltagande optimismen hos företagen beror sannolikt både på läget i de egna orderböckerna men också på de relativt positiva nyheterna kring pandemins och ekonomins utveckling i Sverige, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.

Men Trouvé är samtidigt oroad:

– Vissa branscher har i princip näringsförbud och där måste regeringen sätta in fler stödåtgärder omgående för att rädda jobb och företag. Dels behöver regeringen överväga förändringar i regelverket ur smittskyddssynpunkt så att det verkligen avspeglar smittorisk, och dels måste regeringen införa förlängt omställningsstöd eller någon annan form av ekonomiskt stöd, fortsätter Trouvé.

Trots ett historiskt stort BNP-fall på 8,6 procent andra kvartalet så tycks de värsta scenarierna inte infriats. Konjunkturinstitutet har skruvat upp BNP-prognosen för helåret och Arbetsförmedlingen har skruvat ned prognosen över antalet arbetslösa.

Ett exempel på konjunkturförbättringen är Västra Götaland. Från 1 juli till 21 augusti varslades 725 personer – många, men betydligt färre än under våren då i snitt 4 000 personer per månad berördes av varsel.

Samtidigt som allt fler företag ser en ökad efterfrågan så finns det branscher som alltjämt har det mycket tufft.

– När pandemin slog till var regeringen föredömligt snabbt ute med en rad stödåtgärder som träffade ganska brett, och med facit i hand inte alltid rätt. Men att åtgärderna har räddat många företag och jobb råder det ingen tvekan om, avslutar Johan Trouvé.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109