23948sdkhjf

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

-Efter 11 års tillväxt kommer ett avbrott inte som en överraskning, säger Ulrich Reifenhäuser, ordförande för VDMA:s branschorganisation Plastics and Rubber Machinery. 

De senaste årens stigande omsättningsökning avstannade under 2019. Försäljningen minskade och omsättningen föll med sex procent.  Ulrich Reifenhäuser, ordförande för VDMA: s branschorganisation Plastics and Rubber Machinery, ser inga konstigheter med detta efter 11 års stadig tillväxt. 

-I många stora kundbranscher, framförallt bilindustrin, tyder tecken på investeringsbegränsning, något som redan är tydligt när man tittar i orderböckerna. Dessutom finns problemet hur väldigt många ser på plast, säger Reiferhäuser 

Denna redan svåra situation förvärrades av Covid-19-pandemin. Fram till juni 2020 minskade orderingången för den tyska plast- och gummimaskinindustrin med totalt 20 procent jämfört med året innan.  

-Pandemin var en kniv i ryggen för kundindustrier som redan hade utvecklats dåligt. Men i tider av Corona-krisen märker vi också att det levereras många plast- och gummimaskiner särskilt till sektorerna för medicinteknik och förpackning, säger Thorsten Kühmann, vd för VDMA-branschföreningen.  

Thorsten Kühmann tillägger att bilden av plast har förbättrats varhelst hygien spelar in. Där har plast visat sina fördelar.  

Under årets första fem månader sjönk den tyska exporten av plast- och gummimaskiner med 19 procent jämfört med samma period i fjol. Exporten till Kina och USA minskade med tre procent vardera på grund av pandemin. För den kinesiska marknaden kan positiva signaler redan uppfattas medan den nuvarande nedgången i exporten till USA bara är i sin linda, uppger VDMA 

Effekterna på europeiska länder som påverkas starkt av pandemin återspeglas också i exportstatistiken. Leveranserna till Italien (- 31 procent), till Frankrike (- 42 procent) och till Spanien (- 48 procent) visar på ett tydligt fall. Men betydligt färre maskiner exporterades också till Indien (- 73 procent). Marknader som däremot ökat sin import av tyska plast- och gummimaskiner under de första fem månaderna 2020 jämfört med föregående år är Ryssland (+ 28 procent) och Turkiet (+ 102 procent).  

Att framtiden förblir utmanande står klart. Enbart Corona-pandemin i sig självt ger tillräcklig osäkerhet för den framtida ekonomiska utvecklingen eftersom risken för en andra våg fortfarande är på väg. Som om detta inte är nog, så är framtidsutsikterna fortsatt dystra för bilindustrin såväl som det ihållande spända handelsförhållandet mellan USA och Kina, vilket undertrycker den exportorienterade verkstadssektorn. Dessutom överskuggas situationen ytterligare av den antagna plastskatten.  

I en enkät genomförd av VDMA, uppger en majoritet av tyska plast- och gummimaskintillverkare att de förväntar sig en omsättningsnedgång på upp till 30 procent under 2020. Samtidigt uppger dessa att de förväntar sig en återgång till omsättningsvolymerna 2019 senast 2022. Inte få förväntar sig att detta ska hända redan nästa år.  

Många förväntar sig dessutom att inkommande order från Västeuropa och Kina kommer att återhämta sig redan under andra halvåret 2020.  

Källa: VDMA

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093