23948sdkhjf

Pandemin skonsam mot halvfabrikatindustrin

Coronaviruset har orsakat chockvågor i den globala ekonomin, men dess påverkan på marknaden för halvfabrikat i form av plast, stål och metall har hittills varit begränsad. 

Det skriver är Thomas Engen, försäljnings- och marknadschef för Astrup, i sin rapport i april. 

Engen tror att bilindustrin är den materialförbrukare som drabbas hårdast. Försäljningen av bilar i Europa verkar minska cirka 85 procent i april och många bilar finns i lager. Produktionen har legat nere under några veckor, men har nu försiktigt börjat trappas upp igen. 

Thomas Engen skriver att PMI-index (inköpschefernas förväntningar) ofta används för att ge en bild av ekonomiska framtidsprognoser, och för Europa hat den nästa havererat ner till en nivå på cirka 13. 

-För Norges del var det en marginaljustering på 0,6 upp till 42. Efter historiskt stora fluktuationer i den norska kronan i mars har utvecklingen i april varit mer stabil. På tre månader har kronan försvagats med 12,5 procent gentemot euron och ligger för närvarande på knappt 11,5. Priset på olja har också stigit den senaste tiden och ligger idag på cirka 25 dollar per fat. Detta är långt under lönsamhetsgränsen, men fortfarande hållbart för vissa befintliga projekt, skriver Engen i sin månadsrapport. 

Italien och Spanien har drabbats mycket hårt av pandemin, men de flesta stål- och metallverk är åter i drift. Astrups försäljnings- och marknadschef skriver att "leveranstiderna från de flesta fabriker har blivit kortareVissa verk körs med reducerad kapacitet under andra kvartalet. Outokumpu kan exempelvis leverera rostbeständiga plåtar och band på sex veckor, och har leverans i slutet av maj. Hydros aluminiumvalsverk i Norge har även de något kortare leveranstid på obehandlat material. Pressverken har en fortsatt moderat efterfrågan och de flesta verken i Norden kan leverera på tre veckor. 

Avslutningsvis så skriver Thomas Engen att det leveranstiden för plasthalvfabrikat varit normal under hela pandemin för flera material, men att efterfrågan på skärmar och visir (för infektionsskyddsåtgärder) i transparent plast (PMMA, PC, A-PET, PETG, PVC) är fortsatt hög, och att man ser att priserna kommer att öka gradvis.

Källa: plastforum.no

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093