23948sdkhjf

Danmark: hittills råder ingen brist på kompound

Varuhandeln ligger långt ifrån nere, vissa företag upplever snarast att det pågått en hamstring under Q1 2020.

Hur den nära framtidens handel med råvaror ska utvecklas beror till mångt och mycket på öppningen av Indien och Kina, skriver Plastforums systersajt plastforum.dk. 

Vissa plasttillverkare har ordentligt mycket att göra till följd av den globala viruskrisen - andra har tvingats skära ner våldsamt och till och med behöva säga upp personal. 

Men där allt börjar - hos de danska råvaruhandlarna - märks ett generellt intensivt läge. Vissa bearbetande företag har börjat hamstra råmaterial med rädsla för att stå utan råvaror för framtida produktion. 

De företag som Plastforums systertidning Magasinet Plast talat med säger samstämmigt att det åtminstone finns "ett stort intresse i frågan gällande möjlig fortsatt leverans." Vissa företag vill inte bli omnämnda med namn, men säger att de är upptagna och att de inte upplever att de hamstrar. 

Vid Grolman Group i Lystrup nära Århus upplever man sin aktivitet som normal. 

-Vi har väldigt mycket att göra. Vi har inte gått ner tempo utan upplever snart en ökad aktivitet hos våra kunder. Det är som det brukar varasäger försäljningsdirektör Lars Torp, som levererar tillsatser och fyllmedel till batchproducenter i Norden och Baltikum, främst Danmark och Sverige. 

Den enda stora frågan som Torp bekymrar sig för är den totala avstängningen av Indien, som enligt Lars Torp kommer att skapa några leveransproblem under den kommande tiden. 

-Indien stängde ner helt i tre veckor från 27 mars, och eftersom alla pigment kommer från Indien, har vi ett enormt problem här. Men det finns inte mycket att göra. Våra kunder tar det lugnt hittills, säger Lars Torp och påpekar att det tar lång tid innan pigmenten landar på dansk mark. Det kan orsaka problem för tillverkare som behöver en specifik färg för en specifik produkt. 

-Först måste industrin i Indien få kontroll på sin produktion igen. Förmodligen tar det några veckor. Sedan finns det en kö för hamnar och fartyg att skicka varor. Och eftersom det tar sex veckor att skicka en container från Indien till Danmark kan vi inte förvänta oss att se varor förrän början av sommarsemestern, säger försäljningsdirektören. 

Lars Kaufmann från Plastcom säger att Q1 har varit "ett mycket bra kvartal för oss råvaruleverantörer i allmänhet." 

-Coronakrisen har varit relativt nådig mot vår bransch hittills, och vi fick faktiskt ett betydligt bättre kvartal Q1 2020 än Q1 2019. Det har varit stora bekymmer på vägen - särskilt många kunder begärde initialt yttranden från våra tillverkare om det fanns utsikterna för produktions- och leveransproblem relaterade till Covid19. Vi har spenderat en hel del energi på att kommunicera - både fram och tillbaka, men faktum är att alla våra leverantörer har producerat nästan som normalt - också våra leverantörer från Italien och Frankrike, säger Lars Kaufmann. 

Att det fungerat så bra beror antagligen på att produktionen av plastråmaterial i allmänhet har undantagits från de allvarliga produktionsstopp som var eller var tillämpliga i t.ex. norra Italien. 

-Som jag har förstått det beror det på att råvaror av plast är en del av socialt viktiga produkter, säger Lars Kaufmann. 

Plastcom har också upplevt ett bra uttag och relativt höga aktivitetsnivåer från kunders sida. 

-Mars, som vi trodde skulle bli en väldigt tyst period, visade sig vara hektisk och några av våra leverantörer var så belastade att leveranstiderna fördubblats på grund av extraordinära order. Det var främst produkter som masterbatchkompound och liknande som påverkades mest. 

-Min bedömning är att våra kunder vill säkra dessa specialiteter eftersom de oftast produceras vid mindre produktionsanläggningar med större sårbarhet för avstängning på grund av infektion bland operatörer, säger Kaufmann. 

Han säger att han inte har upplevt samma typ av "hamstring" på bulkpolymerer. 

-Här har kunderna känt sig säkrare i leveranserna – samtidigt som de kanske inte velat lägga för mycket likviditet i dessa större poster. Utöver detta har det kraftigt fallande oljepriset också varit en faktor - där det finns förväntningar på fallande priser för standardplaster som resultat, säger Lars Kaufmann, som ivrigt väntar på hur det kommer att utvecklas. 

-Vi hör nu från flera kunder att deras pipeline är uppfylld, att de börjar skjuta upp beställningar och nu är mer motvilliga att handla - en reaktion som vi förväntade oss tidigare, men nu verkar nå oss såväl som råvaruleverantörer. Som sagt, vi ser fortfarande en bransch som fungerar och förblir "flytande" - hos vissa mer än i andra, säger han.

Källa: plastforum.dk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.362