23948sdkhjf

Ytterligare stödpaket på 39 miljarder till företagen

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade den 30 april ytterligare en åtgärd för att lindra coronavirusets konsekvenser för jobb och företag i Sverige. Det handlar om ett omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor.

Syftet är att stödet ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Inom industribranschen kan det till exempel röra sig om tillverkningsföretag som ställer om till produktion av exempelvis sjukvårdsmaterial.

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

Detta är ett mycket kraftfullt stöd, det hittills största vi presenterat för att klara svenska jobb och företag. Ingen politik i världen kommer att kunna rädda alla jobb eller alla företag men signalen måste vara tydlig att vi är i det här tillsammans. Det kommer komma ljusare tider och hjälpen finns, hjälpen är på väg. Vi kommer att göra vad vi kan för att rädda svenska jobb och företag och se till att vi klarar en omstart och nystart av Sverige, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

Finansdepartementets beräkningar visar att uppemot 180 000 företag kan komma att ha rätt till stödet. Den offentligfinansiella effekten beräknas till 39 miljarder kronor under 2020.

Förslaget kan komma att behöva godkännas av kommissionen ur statsstödssynpunkt. Regeringen kommer att återkomma med mer information om den närmare utformningen av stödet och hur och när man kan ansöka. Regeringen kommer att överlämna förslaget i en extra ändringsbudget och arbetar för att det ska kunna träda i kraft den 1 juli 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097