23948sdkhjf

Så kan vi rädda företag i Sverige

Det är hög tid för många företag att ges en verklig chans att överleva, men inget händer, skriver Bob Schulermedarbetare vid Swisstec Scandinavien, till Plastforum.  

Detta är en debattartikel. Åsikterna som framförs är den undertecknande skribentens. 

-Flera företag i Schweiz har kunnat lösa sin ekonomiska situation till följd av en modell, vilken den schweiziska regeringen och dess finansminister fått en stor eloge för. Jag anser att Sveriges regering borde ta sig en titt på hur den schweiziska regeringen agerat så att även vi här i Sverige kan rädda våra svenska bolag i den situation vi befinner oss i. 

I Schweiz ges varje företag möjlighet att låna 10 % av omsättningen 2019 eller 2018 med ett max. belopp på 500 000 CHF motsvarande ca. 5 miljoner kr. Alla banker hjälper till och dessa får den nödvändig 100 % säkerheten av staten. Lånet är räntefritt (0:- kr) i 5 år med en individuell amorteringsplan.  

De enskilda ansvariga i företaget skriver nödvändig information på ett A-4 formulär på 4 rader och undertecknar. Enklare kan det inte vara! 

Det ansökande företaget kryssar i några punkter för att verifiera att det inte redan har fått en sådan kredit och inte sökt i annan bank. 

Vidare visa att företaget bildades före den 1 mars 2020 och inte är i konkurs eller likvidation. Att företaget på grund av Covid-19 har väsentligt minskad omsättning och att lånebeloppet bara ska användas vid likviditetsbehov och att ingen utdelning eller tantiem får göras under hela lånetiden, ej heller att Royalty utbetalas osv.  

Större företag kan låna maximalt motsvarande 200 miljoner kronor och till 0,5 % ränta och en säkerhet på 15 % av lånat kapital till banken. Här krävs dock en betydande mer information om företagets resultat- och balansräkning m.m.    

Hur fungerar det då i Sverige idag? 

När banken i Sverige lämnar ett lån, så kräver dessa nu 30 procent säkerhet av sökanden och staten täcker bara 70 procent. Banken tar också minst 5 procent ränta och snabb amortering. Därmed är denna möjlighet för de flesta företag inte gångbar, då dessa måste lämna säkerhet på 30 procent, vilket många företag inte kan i nuvarande situation.  

-Jag anser att regeringen bara har en möjlig väg att följa - nämligen den väg som man gör i Schweiz med sina 9 miljoner invånare, detta för att rädda så många företag som möjligt.   

Om inte, är risken överhängande stor att Sverige kommer ha långt över 10 % arbetslösa i många år framöver och mängder av företag är borta för alltid. Och det som inte finns mera är inte så lätt att starta om på nytt.

Bob Schuler, Swisstec Scandinavien AB.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Protec breddar med ny huvudman
Specialutformad blandare
Piovan tar över tillgångar från kursad konkurrent
Thulins konkurs: Nu auktioneras konkursboet ut
Nolato Polymer får ny vd
Katastrofbostäder av 100 % plastrecyklat
Andra Nordiska Medier
Process Nordic
Recycling
Packnet

Sänd till en kollega

0.126