23948sdkhjf

Att vara företagare är tufft

Välmående företag är helt avgörande för en positiv utveckling på arbetsmarknaden, inom näringslivet och inte minst för en kommun och region.

Våra företag bidrar med sysselsättning och därmed även till de skatteintäkter som möjliggör en svensk välfärd. Nästan alla företag är småföretag. Bakom varje sådant företag finns en hårt arbetande arbetsgivare. En person som vill förverkliga sina drömmar och som har tagit kontroll över sin egen försörjning.

Sverige uppges inte sällan vara det land som bäst tar hand om sina medborgare och som har ett “skyddsnät” för alla. Men stämmer detta? Att vara företagare är tufft.

En undersökning från Företagarna visar att nio av tio företagare fortsätter att arbeta trots att de egentligen borde vara hemma och kurera sin sjukdom. Skrämmande statistik som enligt organisationens socialförsäkringsexpert är ett resultat av den undermåliga utformningen av sjukförsäkringen.

Ett av företagarnas uppleva problem är att Försäkringskassan ställer sig helt oförstående till de villkor som gäller för företagande och inte minst hur sjukpenningsgrundande inkomst, så kallad SIG, ska fastställas. Närmare 30 procent av företagarna uppger att de har problem med att få sin SGI fastställd.

Kanske är det dags för ett nytt system som kan göra det smidigare för företagarna. Ett system där de betalar lägre sociala avgifter och tar ett större ansvar för sin egen sjukförsäkring genom att teckna en privat försäkring.

Malin Folkesson, chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094