23948sdkhjf

Uppför pilot för biobaserad plast

Anläggningen vars syfte är att användas för framtagning av biobaserad plast som barriärskydd för transparenta förpackningar ska förläggas till Stora Ensos bruk i belgiska Langerbrugge.

Anläggningen, vilken beräknas stå klar under det första kvartalet 2021 är en investering på cirka nio miljoner euro, motsvarande cirka 95 miljoner kronor.

Vid pilotanläggningen ska växtbaserade sockerarter konverteras till den förnybara beståndsdel som krävs för att tillverka PEF (polyetylenfuranoat). Målet är att utveckla en kostnadseffektiv process för tillverkning av FDCA (furandikarboxylsyra) från sockerarter, en viktig beståndsdel i det biobaserade barriärmaterialet PEF.

Utöver att materialet är förnybart möjliggör PEF:s goda barriäregenskaper samt mekaniska och termiska egenskaper helt nya förpackningslösningar, som tunnare behållare för drycker som läsk och juice.

Stora Ensos pilotprojekt syftar till att validera den kemiska processen och utveckla testmaterial som ska öka insikterna kring behov och efterfrågan på marknaden. Pilotanläggningen kommer till en början att använda industriellt tillgänglig fruktos för att producera högvärdiga kemikalier och material för applikationstester.

I framtiden är målet att kunna köra processen med sockerarter från trä och annan biomassa som inte används i livsmedel.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078