23948sdkhjf

National Sweden lanserar Eco

Hösten 2017 premiärvisade National Sweden AB ett nytt egenutvecklat, biobaserat EPDM-gummi. Nu kommersialiseras materialet och en livscykelanalys av kompoundet har inletts. 

Alma Begata, material- och laboratoriechef på National Halmstad, säger att företaget satsar stort på användning av miljövänliga tillsatser och fyllmedel i sina gummiblandningar.  

Den biobaserade EPDM-serie som företaget nu kommersialiserat finns att tillgå i 45, 50 och 60 Shore A, och uppges kunna ersätta de fossilbaserade EPDM-material som idag används inom många branscher i Europa och övriga världen. 

Gummikompoundet innehåller cirka 50 procent fossilfria råvaror i form av gröna tillsatser, mjukgörare och fyllmedel. Även rågummits etenhalter härstammar från växtriket (sockerrör).  

Till Plastforum säger Alma Begata att det nya kompoundets sättning är medelmåttig, men att köldegenskaperna är något bättre än hos konventionell, fossilbaserad EPDM.  

-Vi använder oss av vårt egenutvecklade ECO EPDM för extrudering av tätningar och packningar. Vi har även sålt batcher till kunder som arbetar med formpressning men materialet fungerar även att användas för kalandrering, säger Alma Begata till Plastforum. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19