23948sdkhjf

Gelé i knäna

Konjunkturen har mattats av och det har blivit dags att vinka adjö till den högkonjunktur vi levt i de senaste sju åren. Men den här övergången syns vara mjukare i vart fall i jämförelse med käftsmällen 2008.

När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade hösten 2008 small det till rejält. Ingen var förberedd och lågkonjunkturen slog till med full kraft likt en tsunami. Sju år tog det innan konjunkturen och finanserna vände uppåt igen.

Sedan dess har företag efter företag visat “all-time-high" i sina årsredovisningar, men vi står nu inför ett läge där julafton är slut för denna gång. Många tror och hoppas dock på att avmattningen kommer att vända uppåt igen redan under 2021.

Sean Georges, investeringschef på finansbolaget Strukturinvest Fondkommission är inte lika säker på det. Han tror att en ny finanskris lurar runt hörnet, om än inte av samma magnitud som 2008.

I en artikel i Affärsvärlden framhåller han den politiska instabiliteten och nedgångarna på tillväxtmarknaderna som möjliga krutdurkar. Men det som slutligen kommer leda till en ny kris är den framväxande passiva indexförvaltningen, säger han.

-Nästa riktiga kris kommer från algoritmerna. Får vi något som spökar till det med Trump eller handelsavtalen, i kombination med att nåt slår fel i algoritmerna, så kan vi få en riktig flash crash, säger han.

För är det något alla pratar om så är det just den internationella politiska osäkerheten i form av brexit och handelskonflikter. Handelskonflikten mellan USA och Kina, inte minst. Och att det råder sämre tider på våra exportmarknader påverkar så klart vår svenska ekonomi. Läget har redan försämrats inte minst i Europa.

Känslan jag får när jag pratar med svenska leverantörer är ändå att det fortfarande snurrar på ganska bra här uppe i norr. Den leverantörsgrupp som tydligast märkt av en inbromsning har fordonsindustrin som kund. Byggindustrin har också börjat dra ner sina volymer, sägs det. Plastförpackningsindustrin likaså, men av helt andra skäl.

Men känner svenska företagsledare oro för sin verksamhet så är det nog inget i jämförelse med hur många känner det i Kina. Landets ekonomiska tillväxt är i år på lägre nivåer än på flera årtionden, så med enkel matematik kan en gissa att även Kina har börjat få lite gelé i knäna. 

Handelskonflikten mellan Kina och USA har lett till en rejäl inbromsning i den kinesiska tillväxten. Ekonomer och Kinavetare uppger att årets siffror är de beskedligaste på 27 år. Men handelskriget är inte hela orsaken. En annan starkt bidragande orsak uppges vara landets rädsla för att företag ska flytta sin verksamhet från landet. För landets långa ekonomiska utveckling har även lett till en förändrad lönebild.

Det sägs inte längre vara lika attraktivt för företag att utlokalisera sin produktion dit. Vilka konsekvenser kommer detta att få för Kina? Och vart kommer den produktion som företag även fortsättningsvis vill utlokalisera att flyttas istället?

Närmare den plats i världen där produkten senare ska säljas, är min gissning. I takt med att vi alla ska bidra till lägre koldioxidavtryck, minimera antalet transporter och nyttja hållbara produktionsmodeller så kommer den globala plastproduktionen med all sannolikhet att fördelas mellan fler kontinenter de kommande tio åren. Om det innebär att våra nordiska leverantörer då får en något större del av kakan återstår att se.

Malin Folkesson, chefredaktör, Plastforum

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125