23948sdkhjf

Därför har vi stagnerad produktivitet

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen presenterade statistik i samband med konferensen Automation Summit.

Statistiken visar att produktiviteten minskar i många länder trots att vi använder modern teknik som är effektivare än den teknik som användes förr. Kinnwall menade att det beror på när vi införde den teknik som används idag så fanns det många lågt hängande frukter att plocka som effektiviserade och därmed snabbt ökade produktiviteten. Idag finns inte dessa möjligheter kvar. Produktionen har i stort effektiviserats så mycket som det är möjligt även om det naturligtvis finns undantag.

Sverige är inte sämre än andra länder idag men Sverige är ett av de länder som haft den snabbaste minskningen i produktiviteten efter finanskrisen 2008.

Kinnwall menar dock att det finns möjligheter att vända detta till rätt håll igen.

Ska vi bryta den nedåtgående trenden krävs ett nytt tekniksprång eller att vi måste anpassa oss. Det viktigaste är inte att vi hittar på prylarna i Sverige utan att vi utvecklar vårt samhälle och våra organisationer så vi kan dra nytta av den teknik som utvecklas.

För att lyckas med detta fanns det en sak som Mats Kinnwall tyckte var extra viktig.

Det är mycket en fråga om ledarskap. Hur företagen ser till att alla smarta människor får utlopp för sin skaparkraft och är motiverade för att kompetensutveckla sig, sa han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093