23948sdkhjf

Elastiska textilfibrer av koldioxid

Covestro, tillverkare av tekniska polymera material, och RWTH Aachen University har i två forskningsprojekt lyckats tillverka elastiska textilfibrer baserade på koldioxid där man delvis ersätt råolja som råmaterial. Målsättningen är att skapa en produktionsprocess så att den i industriell skala kan göra de innovativa fibrerna redo för marknaden. Fibrerna kan exempelvis användas för strumpor och medicinska textilier och ersätta konventionella elastiska fibrer baserade på råolja. 

De elastiska fibrerna är tillverkade med en kemisk komponent som delvis består av koldioxid. Denna komponent, Cardyon, används redan idag för skum i madrasser och sportgolv.  

Fibrerna är tillverkade av koldioxidbaserad termoplastisk polyuretan (TPU) genom en teknik som kallas smältspinning, där TPU smälts, pressas till mycket fina trådar och slutligen bearbetas till ett garn av oändliga fibrer.

Till skillnad från torr spinning, som används för att producera konventionella elastiska syntetfibrer som Elastane eller Spandex, eliminerar smältspinning behovet av miljöskadliga lösningsmedel. En ny kemisk metod gör det möjligt att integrera koldioxid i basmaterialet, som också har ett bättre koldioxidavtryck än traditionella elastiska fibrer. 

-Det koldioxidbaserade materialet kan vara ett hållbart alternativ till konventionella elastiska fibrer inom en snar framtid, säger professor Thomas Gries, chef för Institute of Textile Technology vid RWTH Aachen University.  

Målsättningen är nu att utveckla produktions- och bearbetningsteknologier för att underlätta den framtida lanseringen av textilsystem från biobaserade polymermaterial. 

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.08