23948sdkhjf

Grön lasermärkning utan additiv växer

-Metallmärkning är fortfarande störst för oss, men jag tror att bilden kommer att förändras dramatiskt redan 2020, säger Dag Holmsten, marknadsansvarig för Lasermärkare hos Östling Märksystem.  

Östling Märksystem AB levererar egenproducerad industriell märkteknik och kompletta märksystem för permanent märkning och produktidentifiering. Företaget, vilket har sin tillverkning av laserutrustning i Tyskland, har de senaste åren noterat ett ökat intresse för lasermärkning av plastprodukter.   

-Det har absolut skett en expansion gällande märkning med gröna, kortpulsade Vanadatlasers, säger Dag Holmsten, marknadsansvarig för Lasermärkare hos Östling Märksystem.  

Holmsten säger att det finns flera fördelar med kortpulsade, gröna lasers framför fiberlasers. Tekniken använder sig av en mycket hög toppeffekt, vilket innebär att endast några få nanosekunder krävs för att direkt påverka pigmentet eller plasten, utan att samtidigt hinna värma upp den för mycket.

Genom att selektivt aktivera en kemisk förändring i pigmentet skapas en skarp kontrast med omgivande plast. Det är dessutom möjligt att märka många ofärgade naturplaster utan laserspecifikt additiv.  

-Detta är mycket viktigt för produkter till medicin- och livsmedelsapplikationer, där plasten inte får innehålla pigment eller andra främmande ämnen, säger Holmsten.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109