23948sdkhjf

Industrin tar inbromsningen med ro

Fortfarande så rullar produktionen på bra hos våra svenska plast- och gummikomponenttillverkande företag. Ett gott tecken när trendkurvorna nu börjat peka nedåt.

Den stora snackisen vid årets Subcontractor var inte förvånande, konjunkturen. Siffrorna för Sinf:s underleverantörsbarometer såväl som Fordonskomponentgruppens barometer, Vägvisaren, visar med all tydlighet att konjunkturen nu viker av något. Men detta är inte bara av ondo, konstaterar flera av utställarna. En lugnare orderingång öppnar upp för att höja blicken och lägga mer fokus på strategisk planering, effektivisering av den egna verksamheten och inte minst utvecklingssatsningar för framtiden.

Nu finns tid att tänka framåt

Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, FKG, är medveten om att det finns mycket oro ute i branschen, men själv är han inte speciellt orolig för svensk fordonsindustris framtid. “Ta tillvara på tiden. Att få lite slack och luft i systemet är kanske bara bra så att man kan få tid att börja tänka framåt.” Det var hans budskap när han presenterade branschbarometern Vägvisaren.

Läs också: Sinf önskar replik från Näringsministern

Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, FKG. Foto: FKG.

Exportintresset störst mot Västeuropa

Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening, Sinf, presenterade exportkartläggning för 2019, vilken Sinf genomför i samarbete med Elmia Subcontractor. Enligt enkäten är svenska underleverantörer mest intresserade av att exportera till Västeuropa (34 %) följt av Östeuropa (13 %) och Nordamerika (11 %). 20 procent av de svarande företagen har överhuvudtaget inget intresse av export.

Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening, Sinf. Foto: Plastforum.

Investerar för framtiden

Vi har påbörjat ett effektiviseringsarbete och kommer bygga ut vår verksamhet med två nya produktionshallar. Därutöver kommer vi att installera AGV-truckar för transporter av verktyg, råmaterial och färdigt gods, säger Per-Olof Axelsson, vd för Weland Plastic AB.

Per-Olof Axelsson, vd för Weland Plastic AB. Foto: Plastforum.

Byggsektorn viktigt ben för företaget

-Vi har haft ett riktigt stabilt 2019. Möjligen att byggindustrin tappat i nyförsäljning, men det finns alltid ett renoveringsbehov, så året har varit riktigt bra för vår del, säger Peter Tabacso, säljansvarig för affärsområde Profiler vid Gislaved Gummi.

Peter Tabacso, säljansvarig för affärsområde Profiler vid Gislaved Gummi. Foto: Plastforum.

Läs också: Elmia Subcontractor ställs in 2020

Ingen volymminskning hittills

- Inte något av våra produktområden har visat något dramatiskt tapp i år. Det vi märkt kan vara säsongsvariationer så väl som något annat, men inget produktområde har “gått ner i källaren”, säger Hans Tranheden, regional försäljningschef för Primo Sverige.

 Hans Tranheden, regional försäljningschef för Primo Sverige. Foto: Plastforum.

Ny leverantör av plastkomponenter

-Jag drog igång min egen verksamhet i somras. Hittills så har jag följt planen och det känns väldigt bra säger Anders Mellquist, vd och ensam ägare till Quist Produktion AB.

Anders Mellquist, vd och ensam ägare till Quist Produktion AB. Foto: Plastforum

Läs också: Vad händer med industrin efter corona?

Grön lasermärkning utan additiv växer

-Intresset för märkning med gröna, kortpulsade Vanadatlasers har ökat på senare tid. Fördelarna med tekniken är flera inte minst för medicin- och livsmedelsapplikationer, där plasten inte får innehålla pigment eller andra främmande ämnen, säger Christopher Holmström och Dag Holmsten vid Östling Märksystem AB.

Christopher Holmström och Dag Holmsten vid Östling Märksystem AB. Foto: Plastforum.

Förvärvsresa har bara börjat

Prototal är sedan november månad medlem i HP Digital Manufacturing Network, vilket gör koncernen till certifierad HP-leverantör. “Vi blir ett tillverkningscenter där HP ger oss support och kompetens, samt att vi får ta del av företagets nya material och maskiner i tidigt skede, säger Henrik Lundell, vd för Prototal AB.

Nyligen förvärvade Prototal Acron Formservice, men fler förvärv planeras under kommande år.

Läs också: Problem i krispaketen pressar företagen

- Vår ambition är att växa oss ner i Europa de kommande åren, så nästa förvärv blir utanför Sveriges gränser, säger Lundell.

Henrik Lundell, vd för Prototal AB. Foto: Plastforum

Skrivarteknik för serieproduktion

HP lanserade maskinkolossen Jet Fusion 5200 tidigare i år. Theresia von Arnold, chef för företagets marknad i Norden, var på plats för att prata och visa tillverkning av specialdesignade produkter och produkter för serieproduktion.

Theresia von Arnold, chef för företagets marknad i Norden. Foto: Plastforum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156