23948sdkhjf

Trenden är tydlig: Högre exportambition hos svenska leverantörer än utfallet

Under de elva år som Svensk Industriförening, Sinf, genomfört sin exportkartläggning har svenska underleverantörer, varje år, förväntat sig att exportera mer än vad de i verkligheten gör. Årets kartläggning är inget undantag. 

-45 procent av de företag som svarat på Sinfs årliga exportkartläggning, exporterar mindre än 20 procent av sin omsättning, sa Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, när hon presenterade årets enkät i samband med Elmia Subcontractor. 

Ur ett globalt perspektiv så är svenska underleverantörer mest intresserade av att exportera till Västeuropa (34 %) följt av Östeuropa (13 %) och Nordamerika (11 %). Övriga världen är svenska underleverantörer inte speciellt intresserade av att exportera till i större omfattning. 20 procent av de svarande företagen har överhuvudtaget inget intresse av export. 

Av de företag som exporterar så uppger 1/6-del att de inte säkrar sin risk vid en exportaffär. 37 procent nöjer sig med att bara del av information som en kreditupplysning eller referenser.  

-Det är bara 41 procent som aktivt säkrar risken, vilket är lite bekymmersamt speciellt om vi nu går in i en lågkonjunktur, sa Sanna Arnfjorden Wadström.  

Av de företag som arbetar med export bedriver 35 procent handel med Storbritannien (export och eller import av produkter). Med tanke på att en trolig brexit kryper allt närmare, är det förvånansvärt få av dessa som gjort speciellt mycket för att förbereda sig för vad komma skall. 

9 procent har inte gjort någon förberedelse alls. 39 procent har tagit del av information, men inget annat. Och 41 procent har gjort konkreta åtgärder i fort av exempelvis en riskanalys. 

-Det är ganska få, eller hur, sa hon. 

Exportkartläggningen gör Sinf i samarbete med Elmia där samtliga företag som ställer ut på Subcontractor ges möjlighet att delta i kartläggningen, tillsammans med Sinfs  underleverantörer. Svensk Industriförening, Sinf, har genomfört exportkartläggningen de senaste elva åren. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08