23948sdkhjf

PVC-fri infusionsslang når marknaden 2020

De nya applikationerna för medicinsk slang kommer vara redo att marknadsföras 2020. 

 Compamed den 18 till 21 november i Düsseldorf visar Primo Medico och leverantören av medicinska plastkompound, Melitek A/S, resultatet av ett gemensamt utvecklingssamarbete.

Företagen har utvecklat en medicinsk TPE-slang, vilken de tror kommer att kunna ersätta den PVC-slang som idag används inom många medicinska områden. Slangen kan fås såväl med två som ter skikt.  

Plastforum har pratat med Daniel Kulwas, chef för internationell affärsutveckling vid Primo Medico. Han vill inte berätta exakt vilken termoelast de använt sig av, men säger att det vid första anblicken av slangen inte det finns inga skillnader mellan medicinsk PVC och deras.  

-Vår slang har olika skikt, där varje skikt har sina unika egenskaper med olika uppgift i ett medicinsk infusionsett och senare i steriliseringsprocessen, säger Daniel Kulwas.   

Den största utmaningen i slangproduktionen har varit kompounden, tillverkad av Melitek, och den komplexa extruderingsprocessen, vilken Primo Medico stått för.  

-Våra tester har gett fantastiska resultat när det gäller funktionell användning av slangen. Dessutom kan vår PVC-fria slang anslutas med cyklohexanol, precis som man idag gör med slangar av PVC, säger Kulwas. 

-En annan fördel med slangen är, att den polyolefin som använts som substitut för PVC, gör att man inte längre riskerar att ftalater interagerar med intravenöst doserad medicinering, säger Jesper Laursen, vd för Melitek A/S och tillägger. Detta är en gamechanger

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156