23948sdkhjf

Kunder har börjat agera igen

Mälarplast profilerar sig som ett grönt plastföretag, en särprägel som ger det en ganska bra sits, anser företagets vd Peter Wall.

-Vi arbetar mycket med hållbar produktion, producerar allt fler produkter av biobaserade plaster och återvunna kompound samt att vi har solceller på taket. Med den profil vi valt så tycker jag att vi har en ganska bra sits, säger Wall.

Ett relativt nytt projekt som speglar denna profil är ett koncept som Mälarplast driver via sitt systerbolag August Lundh.

-Istället för att sälja plasttallrikar till skolor, vilket vi tidigare gjort, hyr vi ut dem. När vi tar tillbaka tallrikarna återvinner vi materialet och tillverkar nya tallrikar igen av samma plastkompound. En recirkulär tanke som varit framgångsrik, säger Peter Wall.

Konceptet lanserades i våras och redan nu har ett par skolor nappat. Mälarplast har skickat en ansökan till EFSA (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) på det recirkulerade materialet tillsammans med fraktioner och testprotokoll.

-Vi förväntar oss ett besked från strax efter årsskiftet. Och hoppas på ett godkännande så att vi kan klassificera materialet som livsmedelsgodkänt.

Vi ställer frågan om hur produktionen rullar på i övrigt och får till svar att företagets normalproduktion legat ganska konstant under hela året, men att det varit trögt att få in nya projekt.

-Vi har skickat ut flera offerter men märkt att kunderna haft en försiktigare mentalitet än tidigare och valt att avvakta istället för att agera. Detta har börjat släppa nu och allt fler av dessa kunder har börjat agera igen, säger han.

 -2019 kommer bli ett bra år för oss, men efter goda tider under ganska många år så känns det ganska uppenbart att det är en annalkande konjunkturnedgång på gång. Hur denna kommer att slå vet man aldrig, men att det kommer att komma en sättning är väl ganska självklart, säger Peter Wall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078