23948sdkhjf

Svenska forskare bakom ny polymer

Forskare vid laboratoriet för organisk elektronik vid Campus Norrköping, har upptäckt ett nytt material, en ledande polymer, som kan öka sin volym mer än 100 gånger.

Materialet har de tagit fram i samarbete med forskare vid Imperial College i London. Förändringen i volym sker när materialet befinner sig i en elektrolyt samtidigt som det utsätts för en elektrisk signal på +0,8 volt. Får materialet istället en negativ puls på  -0,8 volt, drar det ihop sig igen, nästan hela vägen till sin ursprungliga form, skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande. 

Detta är en betydligt större volymförändring än de som rapporterats tidigare, såväl i ledande polymerer som i andra material där en elektrisk signal styr förändringen i volym, anger forskarna. 

I experiment utförda av Johannes Gladisch och Eleni Stavrinidou, forskare vid Linköpings universitet, har den ledande polymeren lagts som en mikrometertunn film runt en elektriskt ledande kolfiber. 

Vid strömpulser på +0,5 volt och +0,8 volt ändrar materialet struktur, det tar upp vatten och blir till en gel som sväller 14 respektive 120 gånger den ursprungliga volymen. Vid återkommande pulser på +/- 0,5 volt sväller materialet ungefär 300 procent, tre gånger sin egen volym, för att sedan gå tillbaka igen, gång på gång. 

I en artikel, publicerats i Advanced Science, beskriver forskarna även en applikation, en smart svamp eller ett filter, där de elektroniskt kan kontrollera svällningen, och därmed förändra porstorleken med 85 procent. 

-Vi kan elektroniskt styra porstorleken i ett filter och aktivt kontrollera hur stora partiklar som kan släppas igenom. Filtrets egenskaper kan ändras dynamiskt och släppa igenom olika typer eller olika storlekar av partiklar. Det är en funktion som kan komma till användning vid siktning, filtrering, rening eller inom processkemin. Applikationer inom medicin och biokemi kan också vara möjliga, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik och föreståndare för laboratoriet för organisk elektronik. 

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094