23948sdkhjf

LyondellBasell expanderar i Kina via nytt JV

Petrokemijätten har bildat ett Joint Venture med kinesiska Liaoning Bora Enterprise Group för att bygga ett petrokemiskt komplex i Kina. Investeringen är beräknad till 2,5 miljarder dollar. 

Det samägda bolaget (50/50) vill producera PE, PP och PS i nordöstra Kina och planerar att investera upp till 12 miljarder dollar under tio år, skriver företaget i ett pressmeddelande.   

Under de senaste åren har LyondellBasell expanderat sin petrokemi- och plasttillverkning kraftfullt längs Texaskusten och Louisiana i USA. Detta för att dra fördel av billig skiffergas.  

Men det finns även tillväxtökning i Kina varvid företaget väljer att etablera ny kapacitet även där. LyondellBasell har sedan tidigare tre PP-anläggningar i Kina (Guangzhou, Suzhou och Dalian). 

-Kina är världens största, snabbast växande marknad för våra kärnprodukter, säger Bob Patel, chef för LyondellBasell.  

-Bildandet av detta samriskbolag med ett väl respekterat kinesiskt företag gör att vi kan öka vår flexibilitet för att producera dessa produkter närmare kunden. Vi ser en enorm möjlighet att skapa ytterligare värde och potentiellt växa ytterligare på denna mycket viktiga marknad, säger Patel.  

Det nya komplexet i kinesiska Panjin kommer att innehålla en 1,1 miljoner ton etylenkracker för att tillverka de primära byggstenarna för tillverkning av plast. Med hjälp av LyondellBasells teknologier ska bolaget tillverka 800 000 ton polyeten, 650 000 polypropen och 350 000 ton styren årligen, uppger LyondellBasell.  

Liaoning Bora har redan påbörjat byggandet, vilket förväntas stå klart i slutet av 2020. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157