23948sdkhjf

"Norden väl positionerat inom additiv tillverkning"

Den 18 september hölls eventet Alloys for Additive Manufacturing Symposium på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

EOS är en av tillställningens huvudsponsorer och presentatörer. Under dagen bjöds det på djuplodande presentationer av EOS teknologi och system, det visades hur EOS och Chalmers samarbetar för att driva teknologin framåt och hur framtiden ser ut inom additiv tillverkning för nordiska bolag.

Plastforums systersajt, Metal Supply, träffade Christer Bengtsson, Regional Manager Nordic & Balticum på EOS. Med fanns även Ollie Nyrhilä, Head of Material and Process Development Metal på EOS Oy – ett kompetenscenter baserat i Finland som har en nyckelroll i utvecklingen av EOS metallteknologi och metallpulver.

Vi träffade även Philip Schultheiss från tyska AM Ventures, som är en fond som har samma ägare som EOS, och investerar inom additiv tillverkning – samt Eduard Hryah, Associate Professor, Department of Materials and Manufacturing Technology på Chalmers.

– Det finns ett starkt kluster inom additiv tillverkning i Göteborg med Arcam, Freemelt och Digital Metal, säger Christer Bengtsson.

– Norden är väl positionerat, säger Christer Bengtsson.

Han kan själv beskrivas som en industriveteran och Christer Bengtssons roll är att greppa allt från att implementera EOS-strategin till att skapa en ökad förståelse för industriell potential med 3D-utskrift.

Christer Bengtsson har jobbat med 3D-printing i flera år och arbetade före EOS på Amexci med affärsidén expertkunnnande inom industriell 3D-utskrift. Dessförinnan affärsutvecklade han 3D-utskrift hos Saab Ventures.

Industriell 3D-utskrift har raskt bytt från prototypteknik till serieproduktion.

Den senare tekniken skiljer sig avsevärt rörande hur komponenter tas fram och produceras. Den möjliggör applikationer som inte fanns på kartan tidigare. Detta öppnar nya dörrar för många industrier i Norden och Baltikum.

Centrum för additiv tillverkning i metall, CAM2, är ett Vinnova-finansierat kompetenscentrum med fokus på forskning för utveckling av material och processer för additiv tillverkning (3D-printing) av avancerade metalliska komponenter.

Centrumet är ett konsortium bestående av 22 företag och fem forskningsaktörer. Det har fått en finansiering på 12 miljoner euro.

De tar emot nya medlemmar men alla befintliga medlemmar måste acceptera en ny. Hittills har fem företag som velat bli medlemmar fått ett nej.

Basen är på Chalmers Tekniska Högskola centralt i Göteborg.

EOS är en teknikleverantör inom industriell 3D-utskrift av metaller och polymerer. Sedan starten har de installerat över 3 500 system.

Företaget har 20 medarbetare i den nordiska säljorganisationen. Totalt finns det 70 medarbetare i den nordiska organisationen.

EOS har alltså ett center för forskning och utveckling, R&D, i finska Turku.

Det ägdes ursprungligen av vitvarutillverkaren Electrolux som hade det som sitt prototypcenter. Men år 2000 kom Electrolux fram till att det inte tillhörde kärnverksamheten och sålde enheten.

– Vi fokuserar på maskin, pulver och processer. Det här kallar vi för den heliga triangeln, säger Christer Bengtsson.

EOS kunder är jämnt fördelades, 50/50, mellan metall och plast/polymer.

Kunderna finns framförallt inom aeronautics och fordonsindustrin.

– Siemens i Finspång är en stor kund till oss. De använder våra produkter när de gör sina vindturbiner där, säger Christer Bengtsson.

Det finns en naturlig bas för additiv tillverkning i Sverige med tanke på att 25 procent av allt metallpulver som framställs i världen görs i Sverige.
Läs mer om: EOS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125